Село Неделево не дава плодородни ниви за компостираща инсталация, па макар и по европроект

39 общини ще получат 50 млн. лв. европейски и национални средства за изграждане на площадките
компост

Любителско компостиране

Жителите на село Неделево, община Съединение ще внесат утре, 13 декември, възражение срещу намерението на общината да изгради компостираща инсталация върху плодородни ниви на 500 метра от селото. Инициативен комитет е събрал над 240 подписа на жителите, които ще бъдат внесени в кметството.

Хората са възмутени от това, че общината е избрала инсталацията да бъде изградена върху 15 декара общински земи, които се обработват от земеделци. Земеделието е основен поминък в района, твърди адвокат Стефан Цонев, и добавя, че обещаните нови работни места, свързани с дейността по компостиране, няма да компенсират местните, повечето от които са възрастни хора. Жителите на селото недоволстват от това, че общинското ръководство се е спряло именно на тяхното землище без да се допита до населението. Те се притесняват още от неприятни миризми при подготовката на компоста, които могат да влошат чистия въздух над Неделево.

Инвестиционният проект предвижда компостиращата площадка да е с капацитет от 6190 тона годишно, който ще се запълва от растителните и дървесни отпадъци на община Съединение и община Стамболийски. Избраната от общината технология е аеробна, а материалът ще бъде покрит с мембрана, която ще спре до голяма степен миризмите при разлагането на материала.

В последните два месеца няколко общини от област Пловдив са подготвили проекти за изграждане на компостиращи инсталации. Нито един от тях не е атакуван така, както се случва към момента в село Неделево.

На 24 ноември РИОСВ е одобрил проекта на община Кричим, според който в местността „Сух дол“ ще се създаде прощадка с капацитет 2000-2200 тона.

На 23 ноември инспекцията е дала зелена светлина на община Карлово. Там инсталацията ще е в местността „Стара река“, а капацитетът ще е 6000-10 000 тона.

Община Хисаря е получила одобрение на 16 октомври за изграждане на система за 2000-2500 тона компост в землището на село Михилци.

На 13 октомври РИОСВ е утвърдила проекта на община Пловдив. Компостиращата площадка ще е до Голямоконарско шосе, където ще има и втори подобект – за обработка на отпадъци от домакинствата.

Компостиращата инсталация на Асеновград, одобрена на 29 дептември, също ще е изградена заедно с база за третиране на битови отпадъци. Тя ще обслужва общините Асеновград, Първомай, Садово, Лъки и Куклен. Капацитетът за компоста ще е 11 000 тона, а за битовия отпадък 21 700-22 000 тона. Избраното за инвестицията място е в землището на Асеновград.

Изграждането на посочените инсталации ще бъде финансирано чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и с национални средства. В началото на октомври Министерството на околната среда и водите обяви процедура за изграждане на компостиращи инсталации.

Конкретните бенефициенти по процедурата са общо 39 общини от 7 Регионални сдружения за управление на отпадъците (РСУО). Това са РСУО Карлово с общини Карлово, Хисаря и Сопот; РСУО Пловдив-Шишманци с общини Пловдив, Брезово и Раковски; РСУО Харманли с общини Харманли, Любимец, Маджарово, Свиленград, Симеоновград, Стамболово и Тополовград; РСУО Монтана с общини Монтана, Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Криводол, Чипровци и Якимово; РСУО Цалапица с общини Родопи, Калояново, Кричим, Перущица, Марица, Стамболийски и Съединение; РСУО Враца с общини: Враца и Мездра; РСУО Ямбол с общини Ямбол, Сливен, Нова Загора, Стралджа и Тунджа.

Общият размер на средствата, които могат бъдат предоставени по процедурата за всички одобрени проектни предложения е 50 милиона лева.

 

 

Leave a Comment