„Фермерско мляко“ отчете на 5-ия си рожден ден: Два пъти увеличихме животните, три пъти земята

Всички крави в организацията вече са под селекционен контрол, съобщи за радост на проф. Васил Николов управителят Рангел Матански
Животновъдите във "Фермерско мляко"

Животновъдите във „Фермерско мляко“

Организацията на производители „Фермерско мляко“ в Раковски отпразнува днес петия си рожден ден в компанията на приятели и на професионалисти в сферата на животновъдството. През 2012 г. на 12.12. втората в страната животновъдна организация е създадена именно в Раковски благодарение на умението на създателите да рискуват. „Не знаехме за добро или за лошо бяха многото 12-ци в датата, в която създадохме организацията, но ето че вече 5 години сме заедно и постигаме успехи“, каза Рангел Матански, основният инициатор за раждането на „Фермерско мляко“.

През този кратък, но всъщност доста дълъг за животновъдите период, всички крави на 8-те създатели на организацията са преминали под селекционен контрол. Броят на отглежданите животни се е увеличил два пъти, а площта на обработваемата земя три пъти, обобщи Матански. Той припомни, че „Фермерско мляко“ не е само една от малкото в страната животновъдни организации, но е единствената, която успя да направи животновъдно изложение – „Фермер Експо Раковски“, в Мека-та на българското животновъдство – област Пловдив. То се проведе за първи път тази година на 14 октомври и е напълно възможно да прерасне в международно изложение.

Златка Възелова обеща подкрепата на министерството

Златка Възелова обеща подкрепата на министерството

„Винаги сме ви подкрепяли и ще продължим да го правим, за да може нещата да се случват“, обърна се към създателите на организацията Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“ в аграрното министерство. „Най-добрата новина, която мога да ви съобщя е, че съвсем скоро субсидиите идват при вас“, повдигна духа на гостите Възелова.

„Когато бях шеф на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството винаги ми е тежало, че се направиха колкото си искат асоциации, а Пловдивска област бе най-назад по броя на животни под селекционен контрол. Затова за мен е истинско удоволствие да чуя, че всички крави във „Фермерско мляко“ са под селекционен контрол“, обърна се към домакините проф. Васил Николов,

Проф. Николов се зарадва, че кравите на "Фермерско мляко" са под селекционен контрол

Проф. Николов се зарадва, че кравите на „Фермерско мляко“ са под селекционен контрол

председател на Селскостопанска академия. Той с радост отбеляза, че вижда млади животновъди, които поемат опита на възрастните и пожела още много пъти на всеки 5 години организацията да празнува.

„Говори се, че след 5 години хората ще се снимат с крави, за да показват как изглежда това животно“, взе думата и кметът на община Раковски Павел Гуджеров. Според него дори и да настъпят тежки години за животновъдството, най-добрите ще останат.

Известният животновъд от Съединение Атанас Къцов подкрепи кмета с думите, че „и утре да спрат субсидиите, ние ще оцелеем, защото го можем“. Той ентусиазирано коментира първото животновъдно изложение в област Пловдив и

Атанас Къцов пожела "Фермер Експо Раковски" да отпразнува 100 години

Атанас Къцов пожела „Фермер Експо Раковски“ да отпразнува 100 години

припомни, че преди години е бил изумен от историята на друго подобно изложение, но във Франция. „Представяте ли си, то съществува от 1884 г. и е продължило да се провежда и по време на войните, година след година.“ Къцов поръча на „Фермерско мляко да утвърждава новото изложение в Раковски, така че то да може да отпразнува 100-годишнината си.

„Много се радвам на вашите постижения като сдружение“, приветства юбилярите Дарина Шишкова, председател на сдружение „Стария Балкан“ и на Областния Консултативен съвет по животновъдство в Пловдив. „Рангел винаги ще има нашата подкрепа, защото е млад и може да прилага новите

Дарина Шишкова и Рангел Матански

Дарина Шишкова и Рангел Матански

технологии“, обеща Шишкова.

Сред 30-ната гости на рождения ден бяха също Пенко

Д-р Камен Янков поздрави Пенко Налбантов

Д-р Камен Янков поздрави Пенко Налбантов

Налбантов, председател на асоциация „Тракийско мляко“, председателят на Общинския съвет на Раковски Георги Лесов и, разбира се, директорът на Областната дирекция на Агенцията по храните д-р Камен Янков, който бе посрещнат с радост, след като закъсня заради служебени ангажименти близо два часа.

Пастичките бяха със специална украса

Пастичките бяха със специална украса

Обядът за празника завърши с дизайнерски вкусни пасти, украсени с лика на бяла крава с марки на разперените й уши. Пет запалени свещи украсиха първата пастичка, а проф. Николов не се сдържа и отбеляза професионално, че ушната марка трябва да е само на едното ухо. Един от гостите се запита дали Матански не иска да нахрани с една паста 30 човека, така както Христос някога е направил чудото с риба. „Ами, малка е тортата, защото още не сме получили субсидии“, светкавично отговори управителят. И всички животновъди погледнаха Златка Възелова. Но тя вече се беше изказала по въпроса и само се усмихна на шегата.

Гости и домакини в снимка за спомен

Гости и домакини в снимка за спомен

 

Leave a Comment