Порожанов: Близо 100% от хлебните и млечните продукти на пазара са български

Румен ПорожановБългарската храна е масово предпочитана у нас. По тази причина и търговското салдо е положително – 1,2 млрд. евро, съобщи на форум „Да! на българската храна“ земеделският министър Румен Порожанов. В млечния сектор над 90 % е българската продукция, в хлебната промишленост – 99 на сто, посочва министърът, цитиран от в. „Стандарт“.

Румен Порожанов информира, че заедно с експертите от финансовото министерство е направен анализ, който сочи, че евентуалното намаляване на ДДС върху храните би повишило още тяхното качество.

По повод скорошната визита на българската правителствена делегация в Саудитска Арабия, министърът констатира, че тя е била изключително успешна. „Това е един изцяло нов пазар, вече изпратихме много подробна информация за всичко, което България може да предложи по сектори – за млечния, за месния сектор, а също така и за възможностите за инвестиции“, съобщи Порожанов.

По време на дискусията омбудсманът Мая Манолова обяви, че в рамките на българското председателство на Съвета на Европа ще бъде специално обсъден проблема с двойните стандарти върху храните в европейските страни. Тя благодари на министъра на земеделието Румен Порожанов за съдействието в тази посока.

 

Форумът ще бъде организиран съвместно с Министерство на земеделието и Министерство на икономиката. Обръщам се към всички вас да участвате във форума, да изложите своите мнения и препоръки, призова близо стоте големи български производители в залата Мая Манолова.

 

Тя съобщи, че българите са безкрайно чувствителни към темата и със сигурност ще оценят факта, че проблемът за двойните стандарти в храните ще бъде поставен като акцент по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018., защото темата е изключително важна за бъдещето на Съюза.

Копирано от standartnews.com

 

Leave a Comment