Близо 500 години след раждането му, шепотът на Нострадамус все още се носи над Земята

НострадамусНа 14 декември 1503 г. се ражда пророкът Нострадамус, чието име и днес, 514 по-късно, привлича магнетично всеки, който вярва в предопределението, особено ако то е болезнено. Прескочил бариерата на времето, френският гадател  продължава да вещае чрез тълкувателите си злощастни и изпълнени с ужас събития, който ще се стоварят върху хората и Земята. Разчитането на най-известната му книга – „Предсказания“ (Les Propheties), често е фриволно, но ефектно.

Точното име на Нострадамус е Мишел дьо Нострадам.Той е роден в многолюдното семейство на търговеца на зърно с еврейски произход Jaume de Nostredame. Фамилията му е приела католицизма 50 години преди раждането на Мишел. За детството на Нострадамус е известно малко. Знае се, че по семейна традиция би трябвало той да е обучаван от пра-прадядо си по майчина линия, което е съмнително, тъй като въпросният дядо изчезва от историческите записи след 1504-а.

Още като дете Нострадамус получава странни видения. На петнадесетгодишна възраст влиза в университета в Авиньон, за да учи граматика, реторика и логика. По време на следването му университетът е затворен заради избухването на чумна епидемия. Нострадамус напуска града и в продължение на осем години броди из страната, за да изучава свойствата на билките. През 1529 г., след като е работил като аптекар, започва обучение по медицина в университета на Монпелие. Малко след това е отстранен, след като е открито, че е работел като аптекар, което е било изрично забранено от университетската управа. Въпреки че не е завършил, знанията му са толкова големи, че хората започват да го наричат „доктор“. По това време Нострадамус създава лекарство за предпазване от чума, известно като „розовото хапче“.

Разочарован от тиранията и лицемерието на църквата, Нострадамус започва да използва своето духовно знание. Инквизицията арестува жена му и децата му, които по-късно умират от чума. Нострадамус търси спасение в манастир, по-късно се жени втори път и отново започва да проповядва вярванията си.  Самият той признава в книгите си, че виденията му са след като е вдишвал изпарения от определени билки. По това времето той решава да закодира своите предсказания, за да не плаши хората. Ръкописите му днес се пазят във Ватикана.

Към края на 40-те години на XVI-ти век Нострадамус се насочва към писането на предсказания за бъдещето на известни личности и за предстоящи събития, които ще се случат. Това били римувани четиристишия, известни още като квадрини. Първата публикация на Нострадамус, „Алманах“ през 1550 г., била разпродадена за няколко дни.

Основна част от четиристишията му са свързани с различен тип бедствия – язви, земетресения, войни, наводнения, нашествия, убийства, суши, битки и още много други. Някои четиристишия се отнасят до цялото население, други до едно лице или малка група хора. Някои обхващат един град, а други няколко градове в няколко държави. Но всички са представени в контекста за непосредствения край на света – убеждение, което е в основата на голям брой пророчества.

Най-широко известни са предсказанията на Нострадамус за смъртта на крал Хенри II, френската революция, идването на Хитлер, чието име назовава, убийството на Джон Кенеди. Освен това той предсказва и собствената си смърт. (Пророкът умира на 62 години.)

Но той също така предсказва, че през 1994 г. руски спътник ще падне в САЩ, Третата световна война ще започне през 1999 г., а през 2000-та година човек ще стъпи на Марс. Това, както знаем, не се случва. Несъвпаденията обаче вероятно се дължат на лоши преводи и неправилни тълувания.

Предсказанията на Нострадамус пленяват света вече над пет века. Френският астролог предсказва гибелта на династията Валоа, а в неговите Центурии се разгадава съдбата на съвременници като Джордж Буш.

Шумното одобрение на французите амбицирало Нострадамус да продължи попълването на трите големи сборника Центурии (Столетия). Първите два съдържали по 100 четиристишия, а третият – само 53, вероятно поради намесата на цензурата на папската инквизиция. Мишел Нострадамус разказва за съдбата на света до 3797 г. Неговите предсказания са обсъждани от стотици тълкуватели.

В едно от предсказанията си относно Хенри II Нострадамус предсказва, че нещо лошо ще се случи на кралското семейство. Репутацията на Нострадамус като най-великия предсказател започва да нараства, след като това негово пророчество се сбъдва и крал Хенри наистина умира.

Писанията на Нострадамус често са били цитирани невярно, а в някои случаи дори умишлено променяни, за да „докажат”, че той е предсказал различни събития – особено някои от най-новите и драматични събития. След появата на интернет, много предсказания, дори са били преправяни до съвършенство, повишавайки загадъчността на Нострадамус. Например, след терористичните атаки на 11 септември, следното писание е разпространено по интернет, както и много подобни варианти:

В Града на Бог, ще има голям гръм, 

Двама братя разкъсани на две от хаос, 

докато крепостта се държи, 

великият лидер ще умира, 

Третата голяма война ще започне, докато големия град гори

Както се оказва в последствие, първите четири реда са били наистина написани преди атаките от канадски студент на име Нийл Маршал, като част от едно изследване през 1997 г.

 

 

Leave a Comment