Национална стачка с участието и на фермери блокира днес Гърция за 24 часа

трактори на протестГърция отново е парализирана от национална стачка, която ще продължи през целия ден на 14 декември. В съседната държава основното мото, което издигат днес синдикатите е: „Бедност, данъци, безработица – стигнахте края“. В недоволството взимат активно участие и фермерите.

Гръцките земеделци са категорично против увеличението на осигурителните вноски с 2% до 23.20 на сто от дохода. До тази година включително осигуровките, които внасяха, се приспадаха от облагаемия приход (доход), но от 2018 г. това облекчение отпада. В края на октомври т.г. гръцки синдикалист заяви пред Агро Пловдив, че държавата, с помощта на банките, изтегля от сметките на фермерите получените евросубсидии, ако те имат дори и малки задължения към бюджета, и възстановява разликата след месеци, когато ощетените спечелят съдебни дела.

Националната стачка в Гърция днес е затворила пристанища, летища, блокирани са жп превозите и метростанциите. Държавни и общински служители, учители, преподаватели, лекари участват масово в протеста.

В неделя синдикатите се събират, за да решат следващите си действия срещу държавната политика, която намалява социалните и здравни помощи.

Leave a Comment