Румен Порожанов пое ангажимент да работи за ветеринарните специалисти

Честит празник!
ветеринариДнес ветеринарните специалисти отбелязват своя професионален празник. Преди 120 години през 1897 г. е приет Законът за ветеринарно-санитарната полиция, който обобщава всички издадени до момента частични актове и поставя на стабилна основа ветеринарното дело. Първите специалисти, които показват как се работи, са руснаци ветеринари от руската армия, които заживяват у нас след Освободителната война. Така още преди да се изкове законът, Иван Неймън е обявен за Главен ветеринарен лекар на Княжество България. По това време той е един от общо четирите ветеринари в страната.
Първата ветеринарно-бактериологична станция е създадена през 1901 г., а през 1923 г. е открит и Ветеринарно-медицинският факултет при Софийския университет. От 1924 г. ветеринарните служби стават държавни, а след 1944 г. се създават институти по ветеринарно дело.
Въпреки празничния ден, днес д-р Трайчо Алчев, председател на регионалната структура на ветеринарните специалисти в Стара Загора, обясни пред БНР, че гилдията на ветеринарните лекари е демотивирана. Проблемите в сектора са от най-различно естество: намалява качествената продукция, фермерството става по-трудно, липсват модерни лаборатории. „В страната не останаха лаборатории, които да изследват храната“, казва той. И добавя, че проби се носят непрекъснато до София.
Днес земеделският министър Румен Порожанов поздрави ветеринарните специалисти чрез обръщение, публикувано на сайта на министерството. В него министърът пожелава много успехи, всеотдайност и отговорност в грижите за здравето на животните, а оттам и на хората.

На този празничен ден за пореден път потвърждавам ангажимента си към българските ветеринари да работя по начин, който да гарантира едно европейско ниво на ветеринарномедицинската дейност у нас. Заедно и в сътрудничество ще успеем  да се справим с нарастващите предизвикателства пред тази професия. Бъдете здрави и отстоявайте с достойнство каузата на Вашия живот!„, завършва поздравът.

Leave a Comment