Порожанов: Да, 461 кандидати по мярка 4.1 внесоха документи по-късно, но по процедура

парламент461 кандидати по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ – втори прием от настоястоящия програмен период, са внесли проектите си по-късно от крайната дата, но това не е нарушило процедурата и регламента. Това отговори земеделският министър Румен Порожанов на въпроса на депутата Георги Стоилов днес по време на парламентарния контрол.

Министър Порожанов поясни, че общият брой на входираните проекти е бил 3 165, от които над 60% са подадени в последните 2-3 дни. Мярка 4.1 е била отворена в периода 26 октомври – 7 декември 2016 г. В последния ден областните дирекции на фонд „Земеделие“ са били задръстени от кандидати. Тъй като документите им е нямало как да бъдат разгледани и обработени в рамките на работния ден, по заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, който по това време бе именно Румен Порожанов, на кандидатите е издаден регистрационен номер, който е генериран в системата ИСАК. Фактическата обработка на документите е била извършена на 8 и 9 декември.

От просрочените преписки на кандидатите – 461 на брой, 124 заявления са попаднали в обхвата на проектите, получили право на финансиране, тъй като са били събрали повече от 56 точки, уточни министърът.

Leave a Comment