Генерал Тошево безапелационно отхвърли добива на газ с 97%

почва, земяЖителите на община Генерал Тошево безапелационно отхвърлиха на референдум инвестиционното намерение на руската фирма „Русгеоком БГ“ да добива природен газ от 41 сондажни кладенци в землищата на 18 населени места. До края на тази седмица се очаква окончателната оценка на РИОСВ-Варна за проекта.

При 52% избирателна активност в общината вчера, 96,91% от гласувалите са отговорили с „Да“ на въпроса „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?„.

Гласували са общо 6 672 души, от които 171, които са около 2,5%, са изразили с вота си подкрепа за инвестициите и 35-годишната концесия. Към 1% са невалидните бюлетини.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров е заявил, че ще иска среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознае лично с волятата на жителите и да поиска правителството да вземе под внимание резултатите от референдума.

Leave a Comment