МЗХГ ще удължи срока за изпълнение на одобрените проекти от следващия прием по мярка 4.2

 Ще бъдат допустими предварителните разходи за подготовка на проекта, направени преди подаването на заявлението за подпомагане

предприятие, консервен цехПет организации и физически лица са предложили промени в проектонаредбата за прилагане на мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ по време на срока за обществено обсъждане. Повечето от тях са отхвърлени, с някои обаче Министерството на земеделието, храните и горите се е съобразило. 

Така например корекцията, предложена от асоциацията на консултантите БАКЕП за удължаване на срока на изпълнение на проектите, се приема. В чл.50, ал.2 е посочено, че проектите трябва да са приключили до средата на септември 2020 г. От БАКЕП посочват, че по правилото N+3 разплащания по одобрени проекти могат да се правят най-късно до 2023 г. Консултантите се мотивират така: „На практика, ако вторият прием по 4.2 се отвори в края на тази година, в съответствие със заложените срокове, договори с бенефициенти ще се подпишат най-рано през септември 2018 г. На база заложения срок по ал. 2 (15 септември 2020 г. – б.р.) това прави максимум 24 месеца срок за изпълнение, който при наличието на СМР в проекта, не е достатъчен. Предложението на БАКЕП е крайния срок по ал. 1 да е в най-лошия случай след 36 месеца от подписване на договора, ако има СМР, или в края  на 2022 г. или средата на 2023 г. Това се отнася за всички инвестиционни мерки на програмата. Предложението е прието.

Приема се съща така искането на Текстилен клъстър „Коприна“ да се добавят и бубите в приложение № 5 към чл. 28, ал. 1, т. 1 за суровини от растителен и животински произход и продукти от тях. Те ще се преработват основно за протеиново и серициново брашна за фуражата ромишленост.

Одобрено и предложението да се добавят като допустими предварителните разходи за подготовка на проекта, направени преди подаването на заявлението за подпомагане.

Министерството отхвърля друго предложение на БАКЕП, което касае биологичното производство. Консултантите посочват, че не е проблем да се представят предварителни договори за три или пет прогнозни години за доставка на биологична суровина, но е невъзможно към датата на кандидатстване да се приложат сертификати за биологично производство на суровината за първата прогнозна и следващите две или четири прогнозни години, тъй като това ще се случи няколко години след кандидатстването, освен, ако суровината не е налична към момента на кандидатстването и тази суровина ще започне да се използва след няколко години в продължение на три или пет години съгласно бизнес плана. От БАКЕП настояват да не се изискват документи, които е невъзможно да бъдат приложение към дата на кандидатстването. Те предлагат във връзка с този критерий кандидатът да декларира, че ще осигури необходимата биологична суровина със съответните сертификати, като при подаване на заявка за окончателно плащане да осигури договор и сертификати за първата прогнозна година от бизнес плана, а РА да проверява това обстоятелство дали е изпълнено за втората, третата и/или четвъртата и петата прогнозни година от бизнес плана. Министерството не приема предложението.

 

Leave a Comment