Депутатите гласуват на второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделците

земя, подготвено полеКато последна точка в програмата на Народното събрание за 20 и 21 декември е включено гласуване  на второ четене в пленарна зала на Проектозакона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители. След като проектозаконът бъде одобре и обнародван в Държавен вестник, от земеделското министерство ще могат да отворят няколко мерки, които се забавиха заради спорни моменти в проекта за промяна.

Основната цел на редакцията на закона е той да бъде допълнен с изискването кандидатите по инвестиционните мерки в Програмата за развитие на селските райони да подават проектите си през Информационната система за управление и наблюдение – ИСУН 2020.

В проектозакона се предвижда когато заложените инвестиции в подадените проекти надхвърлят бюджета на съответната мярка, да бъде създадена комисия, която да извърши предварителна оценка на предложенията. Комисията ще има на разположение един месец след последния ден на приема да извърши предварителното класиране. Списъкът с класацията ще бъде публикуван на сайта на земеделското министерство. Кандидатите, чиито бизнес плановете не са събрали необходимия брой точки, ще могат да възразят в едноседмичен или двумесечен срок (предложенията са две – б.р.). Втора комисия, назначена отново от директора на ДФ „Земеделие“, трябва да разгледа възраженията в рамките на две седмици и да се произнесе по всяко едно от тях. След това първата комисия за предварителна оценка публикува още веднъж списъка с оценките на проектите, като той е съобразен с работата на втората комисия.

Процедурата по подбор се извършва до достигане на 110% от бюджета по съответната мярка, а ако има проекти, събрали равен брой точки, всички те попадат в списъща на одобрените. Останалите кандидат бенефициенти получават от директора на ДФЗ-Разплащателна агенция писмен отказ.

Leave a Comment