Вносът на земеделски стоки се увеличи със 17%, износът падна с 5 на сто

Драстично е намаляло положителното ни търговско салдо през първите 6 месеца на 2017 г.

Износът на български селскостопански стоки е намалял с 5,3% през първото полугодие на 2017 г. спрямо същия период на 2016-а. По данни на НСИ обемът му е 1,615 млрд. евро.

В същото време вносът се е увеличил с 16,8 процента до 1,555 млрд. евро, показва анализът на аграрната търговия на Министерството на земеделието, храните и горите. В документът се посочва, че ръстът на импорта се дължи на трикратното увеличение на доставките на царевица за преработка, свързано с отпадане на ограниченията за производство на захар и изоглюкоза в ЕС от октомври 2017 г.

Като цяло стокообменът през януари – юни 2017 г. нараства с 4,4 на сто до 3,170 млрд. евро, а салдото е положително, но спрямо аналогичния период за миналата година е намалено  до 60,4 млн. евро при предишно от 374,7 млн. евро.

Светът увеличава вноса към България, ние увеличаваме износа към арабските държави

2По предварителни данни, през първите шест месеца на 2017 г. аграрният стокообмен с ЕС нараства с 5,7% или 122 млн. евро спрямо съответния период на 2016 г., като делът на Съюза от общия аграрен износ е 65,3%, а този от аграрния внос – 78%. Доставките от общността се увеличават с 16,5%, докато изпращанията от България намаляват с 4,5%. В резултат, през първото полугодие се формира отрицателно търговско салдо за България в размер на 158 хил. евро, при положително салдо от 64 млн. евро през аналогичния период на 2016 г. Най-силни са търговските ни отношения с Гърция, Румъния, Германия, Полша, Нидерландия, Италия, Франция и Испания. Най-голям дял от българския износ на аграрни стоки към ЕС в стойностно изражение имат Гърция – 25,6%, Румъния – 18,1% и Германия – 9,6%. Водещи вносители от държавите-членки на ЕС са Румъния – 17,1%, Гърция – 13,2%, Германия – 13% и Полша – 10,2%.

При общия обмен на селскостопански стоки с трети страни се наблюдава по-слабо увеличение на годишна база – с 1,2%, като ръстът при търговията със страните от Балканския регион (с 14,3%) и Арабските страни (с 6,3%) компенсира намалението при търговията с ОИСР (със 7,5%) и ОНД (с 4,2%).

По предварителни данни, стокообменът с ОИСР (в организацията членуват 34 държави, повечето от които са членове на ЕС – б.р.), без страните от ЕС и ЕАСТ, представлява 12% от общия аграрен износ и 5,8% от общия аграрен внос на България за първото полугодие на 2017 г. Положителното салдо в аграрната търговия на България с тези страни намалява с 26,2% на годишна база, до 104 млн. евро, в резултат на комбинация от свиване на износа с 13,4% и увеличение на вноса с 8,4%.

Обменът на селскостопански стоки с Балканските страни (включително тези от ЕС и Турция) достига 1 198 млн. евро (близо 38% от общия аграрен стокообмен). Това е с 6,2% повече спрямо същия период на 2016 г., вследствие на нарастване на вноса от тези страни с 19,1%, докато при българския износ е налице леко намаление (с 2%). В рамките на периода се отчита положително салдо за България в размер на 150,8 млн. евро, с 39,3% по-малко на годишна база.

В същото време стокообменът с ОНД (Русия и държави от бившия СССР) се свива с 4,2% до 46 млн. евро поради спад на българския износ с близо 27%. За сметка на това вносът на аграрни стоки от ОНД расте с 33 на сто.

Търговията със селскостопански стоки между България и Арабските държави се състои главно в износ от България. По предварителни данни, през първото шестмесечие на 2017 г. аграрният стокообмен с тези държави е в размер на 202 млн. евро – с 6,3% над нивото от същия период на 2016 г., като българският износ за техните пазари се увеличава с 3,8%. Вносът на селскостопански стоки от Арабските държави нараства два пъти на годишна база, но остава ограничен. Така, традиционно положителното търговско салдо за България се повишава с 1,1% спрямо шестте месеца на 2016 г., до 182 млн. евро.

Експортираме житни, маслодайни и тютюн

Макар да спада съществено на годишна база, експортът на житни растения и маслодайни семена продължава да заема най-голям относителен дял в структурата на аграрния износ на страната – съответно 14,3% и 13,1%. Следва експортът на тютюн и обработени заместители на тютюна; мазнини и масла от растителен или животински произход и хранителни продукти, приготвени на базата на житни растения, формиращ между 7% и 9% от стойността на общия аграрен износ, като и при трите групи е налице увеличение спрямо същия период на 2016 г. Сред останалите по-значими групи продукти, нарастване на износа в сравнение с първите шест месеца на предходната година се наблюдава при мляко и млечни продукти, птичи яйца и естествен мед; хранителни продукти от плодове и зеленчуци и др.

Внасяме меса, мляко, яйца, плодове и зеленчуци

През първите шест месеца на 2017 г. се регистрира увеличение на вноса на почти всички основни групи селскостопански продукти. Най-значителен в стойностно изражение остава вносът на меса и карантии, който отбелязва ръст от близо 15% на годишна база и формира 11,3% от общия аграрен внос за периода. Вносът на житни растения нараства над два пъти спрямо съответния период на 2016 г., а този на маслодайни семена – с 46%. Съществено увеличение е налице и при импорта на: мляко и млечни продукти, птичи яйца и естествен мед; зеленчуци; плодове; захар и захарни изделия; кафе, чай, мате и подправки; хранителни продукти, приготвени на базата на житни растения и др. Сред по-важните групи селскостопански продукти, намалява само вносът на какао и какаови продукти.

Leave a Comment