Фино стрити скални брашна за здрави и силни посеви

Уникален 100% биологичен листен тор подхранва и имунизира всички видове растителни култури срещу болести и измръзване

Ангел КинановАнгел Кинанов, представител за България, Румъния, Гърция, Турция, Македония и Косово на австрийската фирма Панамин, пред Агро Пловдив

Г-н Кинанов, продуктите Панамин са нови за нашето селско стопанство. Какво се предлага под тази марка?

Австрийската компания произвежда три продукта. Панамин Агро е приложим за всички видове растения. Другите два продукта са добавки за животни – Панамин Анимал и Панамин Анимал Детокс.

Говори се, че Панамин Агро е уникален тор. Кое го отличава в морето от търговски предложения? 

Панамин е тор, тъй като реално изхранва растенията, но в добавка има и допълнителни иновативни свойства и действия. Продуктът няма аналог на пазара. Направен е изцяло от фино стрити висококачествени вулканични скали и минерали с произход от Австрия.

Самите австрийци твърдят, че са открили на тяхна територия най-висококачествените в света вулканични скали

и минерали.

На какво са богати те?

На най-важните микро и макроелементи за изхранване на растения, животни, а дори и на хора, но с най-високо качество, като се има предвид липсата на тежки метали и наличието на най-много молекули на единица площ. Фирма Панамин е изобретила нов иновативен начин на смилане на тези суровини, който допринася за разпада на частиците до нано ниво. Това води до по-лесното им усвояване през листата на растенията. Една частица е 50 пъти по-малка от диаметъра на човешки косъм. В този микс от скални брашна с най-голям процент в съдържанието са калциевият карбонат, магнезиевият карбонат и силициевият диоксид. Характерно за Панамин Агро е, че се прилага листно, като може да се смесва с всички видове препарати, с изключение на тези, които са на киселинна основа. Но те пък почти не се срещат на пазара. Панамин Агро има свойството на катализатор, като ускорява многократно действието на препаратите, с които се смесва. Тоест, използвайки Панамин, земеделецът може да намали наполовина дозата на хербицида или фунгицида, с който иска да третира. И това е абсолютно доказано.

Как става така?

Когато се приложи листно, поради факта, че е с изцяло естествен произход (притежава и биосертификат), Панамин Агро се усвоява от растението напълно. Когато проникне в листото калциевият карбонат и магнезиевият карбонат се разпадат до калциев оксид и въглероден диоксид и съответно до магнезиев оксид и въглероден диоксид. Тоест, с този продукт храним растението директно с естествено свързан въглероден диоксид. Ползата от калциевия и магнезиевия оксиди е, че влизайки през листата, те осигуряват еластичност, здравина, удължен период на съхранение и други ползи, които са важни за растението. Но най-важен е въглеродният диоксид. Когато растението се запаси с него, това има няколко последействия. За разлика от изкуствено синтезираните препарати, които действат в продължение на едва 15-20 дни, Панамин Агро работи дълго и устойчиво. Когато растението се запаси с естествено свързан въглероден диоксид, то затваря устиците си. Резултатът от това е, че фотосинтезата се ускорява многократно, транспирацията на влага се намалява, повишава се нивото на глюкозата и така

растенията стават много устойчиви на суша, измръзване и всякакъв вид стрес.

Другата полза е, че има удължен период на фотосинтеза. Известно е, че при температура над 28 градуса растенията спират да фотосинтезират, тъй като въглеродният диоксид във въздуха намалява. Ако обаче са третирани с нашия продукт, те продължават да фотосинтезират. Тоест, имаме допълнителен период на натрупване на сухо вещество.

Другото уникално свойство на Панамин Агро е, че при затворени устици и повишен имунитет, благодарение на силициевия диоксид, в растението не могат да проникнат гъбни патогени. Оттук идва и фунгицидният ефект на продукта. Заради това производителят препоръчва редукция на фунгицидите и използването им само в случай на абсолютна необходимост – при проблемни полета или при извънредни климатични условия и то при наполовина намалена доза.

Твърдите, че използването на продукта съкращава разходите на фермера?

Да. От една страна той намалява разходите за препарати за растителна защита, а от друга повишава количеството и качеството на реколтата. Имахме препоръки от австрийците, които първоначално не смеехме да рекламираме в България, но тази година при доказан резултат вече смело можем да заявим, че

фуражна пшеница, третирана с продукта, проявява хлебопекарни качества

в съдържанието на протеин, глутен и други. При слънчогледа пък имаме около 5% повишение на маслеността.

На доста места в страната тази година череши, сливи и други овощни видове измръзнаха и не дадоха реколта. Споменахте, че торът от вулканични скали предпазва растенията при отрицателни температури. Сигурно ли е това?

Панамин Агро осигурява имунитет и толерантност при стрес. Продуктът трябва да се пръска в ранна фаза и тогава растението развива устойчивост и преодолява този вид стрес. Тази година имаме черешови градини в Кюстендилско, третирани с нашия продукт и оцелели при минус 5 градуса. Партньори от Румъния запазиха така боровинки и други трайни насаждения при минус 5-6 градуса. 

Остава да кажете, че Панаминът гони и насекомите.

Има такова свойство, да. Малинопоизводители от Централна България, които изпробваха Панамин през 2017 г., споделиха, че са забелязали как дроздофила сузуки кацат върху малините, но някак не могат да ги разпознаят и отлитат. Но това може да е изключение. Не можем да кажем на производителите, че продуктът работи и като инсектицид. Наши научни институти доказаха обаче, че Панамин предпазва пшениците на 100% от септориоза и два вида ръжда и че защитава лозата от брашнеста мана. Повишавайки имунитета на растенията, той ги прави толерантни към болестите и те не ги проявяват в степен от стопанско значение.

Как действат двете добавки за животни?

Те осигуряват свързване на амонячния азот в стомаха, пречистване на черния дроб и метаболизиране на най-скъпите добавки в протеиновите фуражи. Известно е, че протеините натоварват чревния тракт и черния дроб. Оттам се влошава състоянието на животните, получава се кетоза, проблеми с копитата. Този продукт  решава тези проблеми. Имаме увеличен прираст при намалена консумация на фураж,

имаме още намалена смъртност при бременни и при новородени, и увеличен млеконадой,

както и намален разход за лекарства. Добавките са добри за всички видове животни, а в Австрия се предлагат и добавки за хора с марката Панамин.

Какви са цените ви?

Дозата за третиране с Панамин Агро винаги е 150 грама на декар. При полските култури има опция за две пръскания (300 грама), овошките за пет (750гр.), лозята – шест (900 гр.).  Препоръчителната европейска цена е 10,50 евро за килограм. При лозя, овошки, плодове и зеленчуци, приложението на Панамин Агро излиза  изключително евтино. При зърнопроизводството сме горе-долу на средно ниво на цените, но пък ползите са многостранни и ние доказахме това през последната година, в която проведохме много опити на полетата на няколко научни института и десетки фермери.

1 Comment

  1. ИАСАС каза:

    При царевицата оптимумът на фотосинтезa( С4 тип) е 28-30
    градуса.Аман от псевдонаука.

Leave a Comment