Фермер спечели покер турнир

покерФермерът от Израел Надав Липзиц превзе първото място на тазгодишното издание на нашумелия покер турнир Battle of Malta. Макар и нетипично за един фермер, това хоби се оказва от голяма полза за Надав. Той трупа опит чрез игра онлайн и споделя, че не се е готвил усилено преди големия успех. Първият турнир, който играе на живо, е т.нар. сателит, чрез който успява да се класира за голямото събитие на Battle of Malta. В този смисъл това е неговият дебют на масата, който достойно завършва с победа.

Входът в турнира, или т.нар. buy-in, се равнява на сумата от 550 евро, които се оказват голяма инвестиция за Надав, макар и да се определят като най-ниския buy-in за турнир в Европа от Европейските покер награди. Той открито споделя, че е бил в затруднено материално положение, но е взел уверено решението за участието си. Фермерът се изправя пред предизвикателството на турнира заедно с други 2 074 участници и макар и убеден, че повечето от тях имат значително по-голям опит в картите от него, успява да пребори сериозната конкуренция. Значителна е и наградата, която печели – а именно 200 хиляди евро, които се оказват рекордни за този турнир. Поради високия интерес и броя записали се участници общият награден фонд достигна завидните 1 милион евро.

На финалната маса, Надав се изправи срещу трима свои сънародници и още петима скандинавски играчи. Макар и да влезе с най-голям брой чипове в тази финална маса, съперниците му не бяха за подценяване и играта претърпя известни обрати до своя край. Скандинавските участници обикновено бележат добри резултати на малтийския турнир, което пролича и от преобладаващото им участие в крайната деветка. След пет часова битка обаче Надав успя да затвърди своята първа позиция и да елиминира съперниците си, оставяйки на второ и трето място съответно сънародника си Ярон Боренщайн и норвежеца Асбьорн Елвелд.

Макар и да се включва с увереност в турнира, победителят открито споделя, че не е очаквал да достигне до първото място. Той не се е подготвял с покер литература, нито е изготвял печеливши стратегии, а отдава развитието на уменията си на часовете прекарани в онлайн покер залите. Твърди, че се е доверил на инстинкта си, но не отдава печалбата си на късмет, а по-скоро на умения и заложби. В най-вълнуващия момент след покоряването на голямата печалба, Надав казва, че сякаш самият Даниел Негреану се е вселил в тялото му и е играл вместо него. „Никога не съм знаел в какво съм наистина добър. Мисля, че вече знам.“

Миналата 2016-а година негов колега – фермер от Канада, също прояви своите покер умения. Мичъл Хейд спечели 100 хиляди долара в друг, макар и по-малък по размери местен турнир. Той надигра общо 510 участници, а след връчването на победата сподели, че има нужда от средства за бизнеса си и за нови посеви, в които ще инвестира спечелената парична сума.

Постиженията на двамата мъже бяха определени като олицетворение на покер мечтата. Макар и аматьори и непрофесионалисти без специална подготовка и изградена стратегия, те постигнаха значими успехи, които ще се помнят дълго и чиито плодове ще бъдат рационално и прагматично оползотворени.

Leave a Comment