Обвързаните плащания за плодове и зеленчуци – през втората половина на март 2018

Индикативният график за директните плащания е готов, ще се публикува в началото на януари

домати със защитна мрежаОбвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци вероятно ще е през втората половина на месец март 2018 г., съобщи днес на пресконференция земеделският министър Румен Порожанов. Той заяви, че индикативният график за директните плащания вече е изготвен с условности и ще бъде публикуван в началото на януари. Плащанията за 2016 г. са били забавени, тъй като някои от тях са били за първи път, което е създало трудности.

През 2017 г. ще бъдат платени общо над 2,8 млрд. лв. както за задължения от 2016 г., така и за субсидии за 2017 г. Само през декември фонд „Земеделие“ е превел 830 млн. лв., от които 73 млн. е помощта за акциза на горивата, а 636 млн. са сумите по СЕПП. „В последните две седмици служителите на фонда работиха почти денонощно, за да можем да извършим тези плащания“, каза директорът на ДФ „Земеделие“ Живко Живков.

Освен плащанията за площ (СЕПП), които бяха извършени преди броени часове, фондът е извършил подпомагане с около 300 млн. лв. държавна помощ, в това число и de minimis.

Земеделският министър поясни, че земеделците ползват и данъчни облекчения, когато инвестират в дълготрайни материални активи. Законодателството е предвидило те са 6% от дължимия данък печалба да им приспада като разход. Тази държавна помощ се изчислява за последната година на 36,9 млн. лв.

Догодина програмата за подкрепа на лозаро-винарския сектор ще влезе в нов 5-годишен период, добави Порожанов.

Категорична е позицията на всички страни членки с изключение на една, че национално съфинансиране по директни плащания е неприемливо за която и да е държава, каза още земеделският министър. Другата голяма тема, която трябва да бъде поставена на дневен ред е за нивата на съфинансиране в новите и старите страни членки.

Относно председателството на България в Съвета на Европа Румен Порожанов заяви, че в първите два Съвета на министрите на ЕС през януари и февруари ще бъдат поставени основни въпроси, свързани с ОСП. Така министрите на държавите членки ще могат да изпратят темите, по които е постигнато обединение до Европейския парламент и Европейския съвет. Новата ОСП изисква и ново законодателство, затова вече е започнала работа по регламентите, които ще влязат в сила след 2020 г.

Министърът посочи още, че на сайта на аграрното министерство ще бъде качен и календар със събития, свързани със земеделието, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. На 4-5 юни в София ще се проведе неформално заседание на Съвета на министрите.

 

Leave a Comment