Преди Коледа поскъпват ябълките, доматите падат с 0.12 лв.

ябълки тържищеПреди Коледа на тържищата най-видимо поскъпват ябълките. Средната им цена е с 10% нагоре и, добавяйки 0.13 лв., достига 1,43 лв./кг., се вижда от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Портокалите също се повишават с 0,07 лв. до 1,37 лв., а мандарините с 5 стотинки до 1,52 лв./кг.

Цените на останалите храни показват незначителна подвижност в едната или другата посока. С най-голям процент поевтиняват оранжерийните домати – 5,5 на сто. Така последната им осреднена цена е 2,06 лв. на едро при намаление от 0,12 лв./кг. С 5 на сто поевтиняват и зелените салати, което при ниската им цена едва ли ще се отрази при продажбите на дребно. На тържищата листният зеленчук се търгува средно за 0,56 лв. за брой.

Захарта продължава да пада и в края на тази седмица се продава на едро за 1,27 лв. Прави впечатление постоянното повишаване, макар и с малко, на сиренето с растителни добавки. Едровата му цена вече е 2,43 лв./кг, като преди месец тя бе с около 10 ст. по-ниска.

 

Leave a Comment