2018 г.: Изкупните цени при полските домати ще са 0.68 лв., от оранжерии – 1.20

домати на тържищетоПрогнозите на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА) за 2018 г. са за ръст от 4% в производството на домати, от 5% при пипера и 17 на сто при краставиците.

Очакванията на икономистите са, че средногодишните цени на полските домати ще са около 0,68 лв. за килограм, а на оранжерийните – 1,20 лева. Общо произведеното количество ще е 138 хил.тона.

При пипера изкупните цени ще се движат в диапазона 0,65-0,75 лв./кг, а общата реколта ще достигне през 2018 г. 76 хил. тона.

При краставиците предварителните предвиждания на САРА са за производство от 67
хил.тона, което е със 17% повече в сравнение с 2017 г. Изкупните цени се предвижда
да бъдат около 0,70 лв/кг за краставици от открити площи и 1,10 лв. от оранжерии.

Цените на едро и дребно на домати през тази зима са малко по-високи от миналогодишните, отбелязват от САРА. При краставиците те са съпоставими спрямо година по-рано. Големият скок в цените на зеленчуците миналата година започна от януари, като на месечна база беше със средно 25%.  Оранжерийните производители обясниха повишението с рязкото поскъпване на цената на природния газ, който повечето големи земеделци ползват, за да отопляват закритите площи. Тази година цените ще остават на средните си нива за този сезон, което се дължи и на сравнително топлото време в Европа.

Leave a Comment