Пловдив с рекордни имотни сделки от над 600 млн. лв. през 2017 г.

Архивен кадър от празника на Пловдив, след като града бе избран за Културна столица на Европа през 2019 г.

Архивен кадър от празника на Пловдив, след като града бе избран за Културна столица на Европа през 2019 г.

През 2017 г. в Пловдив са се сключили имотни сделки за над 600 милиона лева. Това е рекорд, отбелязва в интервю за БТА кметът на Пловдив Иван Тотев. Кметът преценя обема на сделките по данни за платения данък към общината, който е 2,5%. От тях през миналата година в общинския бюджет са постъпили повече от 1,2 милиона лева. Според Тотев, 2017 г. е била изключително добра за икономиката на града.

Кметът предупреждава, че през 2018 г. ще започне двугодишен ремонт на „Кукленско шосе“, при който ще бъде подменено осветлението, ще се направят нови тротоари и ще се обнови пътната настилка.

Догодина през месец май е възможно да започне изграждането на нов мост над река Марица в рамките на града. Той ще свърже бул. „България“ с бул. „Копривщица“. За него вече има внесен технически проект. Построяването му ще отпуши трафика, пояснява кметът.

Заради наближаването на 2019 г., когато градът ще бъде културна столица на Европа, в плановете на Иван Тотев за тази година влизат строителството на нова галерия на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“, реконструкция на кино „Космос“ и на галерията на ул. „Съборна“ в Стария град.

Областният управител Здравко Димитров обяви пред радио „Пловдив“, че „Асеновградско шосе“ ще бъде препроектирано заради премахването от първоначалния план на локалните платна. Те са изключително необходими за фирмите, разположени около шосето. Дострояването на Околовръстния път от „Асеновградско шосе“ до „Скобелева майка“ също ще е приоритет за 2018 г.

 

Leave a Comment