Агрометеорологична прогноза за януари 2018: Топло, без сняг

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

студ, есенПрез месец януари се очаква средната температура на въздуха в земеделските райони на Южна България да бъде по-висока от обичайната за сезона. Максималните стойности ще достигат 15°С, а минималните в най-студените дни да са около минус 10°С. Валежите ще бъдат по-малко от обичайните, предимно от дъжд. Трайна снежна покривка не се прогнозира.

През първото десетдневие времето ще остане топло за сезона като слаби превалявания са възможни в средата и към края на периода. През второто десетдневие се очкава времето да е облачно и влажно. Понижение на температурите се прогнозират през втората половина на периода. През последната десетдневка на януари времето ще остане топло за сезона, предимно облачно с превалявания от дъжд.

При така очакваната агрометеорологична обстановка средната температура на моменти ще се доближават до биологичната нула, необходима за развитие. Критични ниски стойности, които да са опасни за зимуващите, не се прогнозират. При посевите в най-топлите часове на деня ще протичат слаби вегетационни процеси като съществена промяна във фазовото състояние на житните и рапицата не се очаква. По-топлото и сухо време ще даде възможност за провеждане на агротехнически обработки, подхранване, санитарни дейности и резитби в овощната градина и лозята.

По отношение на почвената влага зимуващите култури ще разполагат с оптимални влагозапаси до 100 см. Въпреки че се очаква валежите да са под обичайните, липсата на активна вегетация ще запази нивата до 100 cm близки до ППВ%. При  по-топлото време и за слабото си развитие посевите ще черпят предимно от повърхностния почвен слой до 20cm.

През първата половина на януари започва подготовката за производство на разсад за ранни зеленчукови култури като домати и пипер, а след 20 януари се извършва и сеитбата на семената.

Тази година в по-топлите райони още с първите януарски дни започна цъфтежа на кокичето.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 нимх пловдив

Leave a Comment