На 3 януари се ражда добрият магьосник Толкин

Дж. Р. Р. Толкин

Авторът на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ израства като кръгъл сирак

Дж. Р. Р. Толкин е международно признат писател, известен със популярните фентъзи книги „Хобит“ и трилогията „Властелинът на пръстените“.

Всепризнатият фентъзи роман „Хобит“ за малкия на ръст Билбо Бегинс и неговите приключения е публикуван през 1937 г. и се смята за детска книжка, макар Толкин да заявява, че книгата не е била първоначално предназначена за деца. Той също така създава повече от 100 рисунки да илюстрира разказа.

С течение на годините, докато работи върху научни публикации, Толкин разработва творбата, която се счита за неговия шедьовър – „Властелинът на пръстените“, частично вдъхновена от древните европейски митове, със свои собствени карти, предания и езици.

Толкин публикува първата част от поредицата – „Задругата на пръстена“ през 1954 година, а  „Двете кули“ и „Завръщането на краля“ през 1955 г. Книгите дават на читателите богата литературна съкровищница населена с елфи, гоблини, говорещи дървета и всякакви фантастични създания, включително герои като съветника вълшебник Гандалф и джуджето Гимли.

Докато поредицата има своя дял от критици, много рецензенти и вълни след вълни от читатели превръщат книгите в световни бестселъри, като феновете създават различни клубове посветени на автора и учат измислените от него езици.

Известният автор е роден под името Джон Роналд Руел Толкин в Блумфонтейн, Южна Африка на 3 януари 1892 г., в семейството на Артър Толкин и Мейбъл Съфилд Толкин. След като баща му умира от перитонит, Мейбъл се установява с 4-годишният Роланд (както е наричан тогава) и по-малкия му брат Хилари в Бирмингам, Англия.

Мейбъл умира през 1904 г., и братята Толкин са изпратени да живеят с роднини и в интернати, като в Бирмингам католически свещеник поема настойничеството им. Толкин получава първокласно образование в Exeter College, като специализира в англосаксонски и германски езици и класическа литература. Той се записва като лейтенант и служи в Първата световна война, като се старае да продължи да пише. Участва в битката при Сома, в която има много жертви и по-късно е освободен от длъжност поради болест. През 1916 г. в разгара на военната си служба той се жени за Едит Брат.

Продължавайки лингвистичното си образование, Толкин се присъединява към факултета на университета в

Илюстрация към "Хобит", нарисувана от Толкин

Илюстрация към „Хобит“, нарисувана от Толкин

Лийдс през 1920 г. и няколко години по-късно става професор в Оксфордския университет. Именно там, докато рецензира доклад, той спонтанно написва кратко описание за „Хобит“.

„Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ са сред най-популярните книги в света и са продавани в десетки милиони копия. Трилогията е адаптирана от режисьора Питър Джаксън в популярното, всепризнато трио от филми с участието на Иън Маккелън, Илайджа Ууд, Кейт Бланшет и Виго Мортенсен. Джаксън е също начело и на адаптация от три части за „Хобит“, като първия филм излезе в края на 2012 година, а третият, последен, през декември 2014 г.

Синът на Толкин, Кристофър, редактира няколко произведения, които не са завършени към момента на смъртта на баща му, сред които и „Силмарилион“ и „Разказ за Децата на Хурин“, които са публикувани посмъртно. „The Art of the Hobbit”  е публикувана през 2012 г. по повод 75-тата годишнина на романа, като представя оригиналните илюстрации на Толкин.

Толкин умира на 2 септември 1973 г., на 81 години. Той е надживян от четири деца.

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment