Държавата даде рамо на проекта на „Биовет“ за изграждане на нов завод

Общият размер на инвестицията е близо 300 млн. лв., жители на Пещера са против
снимка на БНР

Снимка на БНР

Правителството одобри на заседанието си днес проект на Меморандум за разбирателство между правителството и „Биовет“ АД за изпълнение на инвестиционен проект. Той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора.

Председател на Надзорния съвет на „Биовет“ е Кирил Домусчиев, който е начело на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) от 2014 г. Известен е и като собственик на футболния отбор „Лудогорец“. Домусчиев е едноличен собственик на „Хювефарма“ЕООД, с което дружество през 2000 г. приватизира завода за фуражи „Биовет“ в Пещера. Освен това Домусчиев е основател на приватизационния фонд „Напредък Холдинг“.

Общият размер на инвестицията в новото предприятие e 293 374 000 лева, се посочва в прессъобщението. Очаква се производството да започне през март 2020 г. Над 90% от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари. С осъществяването на проекта ще бъдат създадени и 100 нови работни места.

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Въпреки значителния размер на инвестицията, откриването на нови работни места и очакваните по-високи приходи от „Биовет“ в общинския бюджет на Пещера, жителите на родопския град още през лятото създадоха подписка срещу новото строителство. Те недоволстват от влошаване на качеството на въздуха в града и от шума при производството.

Leave a Comment