Днес строг пост, утре в 12:30 ч в Пловдив хвърлят кръста

Хвърляне на кръста в МарицаСтрог пост налага Православната църква в деня преди Богоявление, 5 януари, „за да се подготви човек за този велик празник“.

Утре в Пловдив Богоявление  или Йордановден ще започне с литургия от 9:00 часа в катедрален храм „Успение Богородично“. От 12:00 часа митрополит Николай ще извърши освещаване на воинските знамена.

От 12:30 до 13:00 часа владиката ще отслужи Велик водосвет на река Марица /срещу Водната палата/, когато ще бъде хвърлен и кръстът във водите на реката.

На ритуала по освещаване на знамената и хвърлянето на кръста ще присъства председателят на парламента Цвета Караянчева. Преди това тя ще почете празника и в Кърджали, където в 9:20 ч кръстът ще бъде хвърлен в река Арда.

Етнолози от Европа ще посетят на Богоявление Калофер, за да наблюдават леденото мъжко хоро, което се играе от стотици години на този ден. България кандидатства уникалния ритуал да бъде вписан от ЮНЕСКО като световно културно наследство. Както всяка година, и утре хорото ще започне от 8:00 часа, когато ще бъде хвърлен и кръстът. Калофер очаква доста чужди туристи, тъй като славата на мъжкото хоро вече се е разпространила надалеч. Ще има гости от Норвегия и Украйна.

Leave a Comment