30-годишният парашутист Стойно хвана кръста в Пловдив

Стойно Гетов улови кръста на Богоявление 2018 г. в Пловдив

30-годишният военен от 68 бригада „Специални сили“ Стойно Гатов пръв улови кръста в студените води на река Марица в Пловдив днес, на Богоявление, малко преди 13 часа. Явно светият предмет сам е намерил ръката му, тъй като водите бяха разпенени от стотина мъже, скупчени като кълбо в реката. След като владиката дядо Николай хвърли кръста, боричкането бе кратко, тъй като парашутистът почти веднага го вдигна високо.

След освещаване на знамената

След освещаване на знамената

Хиляди пловдивчани се стекоха към моста на Марица при Водната палата, за да участват в Богоявленския водосвет. Гост на празника бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Дядо Николай, Богоявление

За да наблюдават хвърлянето и улавянето на кръста, хората бяха както на моста, така и по тротоара на бул. „Марица“, а също и вътре в сухата част на коритото на реката.

Дядо Николай хвърли кръста

Дядо Николай хвърли кръста

Желаещите да уловят християнския символ – младежи, сред които и белокоси мъже, рано-рано нагазиха водите. Въпреки че беше слънчево, ледената река ги  подложи на изпитание. Церемонията по водосвета пък бе доста продължителна. Отвреме-навреме, за да се стоплят и да напомнят на свещенослужителите, че зъзнат, те дружно викаха: „Българи-Юнаци“, после обръщаха на възрожденски песни.

Стойно го улови пръв

Стойно го улови пръв

След като улови кръста и го целуна, Стойно Гатов пожела на всички българи да са здрави. „Имам дете, което няма и годинка“, отговори на въпросите боецът. Той поясни, че и в предишни години се е опитвал да улови кръста, но днес за първи път е успял. Стойно е от Пловдив и е семеен.

Накрая всички запяха националния химн

Накрая всички запяха националния химн

 

 

Leave a Comment