Празникът на Йоан Кръстител – Ивановден!

ИвановденДнес е Ивановден – празникът на Йоан Кръстител Предтеча – светецът, който край река Йордан предупреждавал всички да се покаят и пречистят с вода, защото след него идва „оня, който ще ви кръсти с огън и кръст“. Свети Йоан кръщава и Иисус, защото така е било предсказано в писанията.

На този ден празнуват Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. С вода се поливат младоженците, имениците и децата. Ергените къпят момите, младите мъже се пръскат с вода. Още в зори се пълнят каци и бъчви с вода, в която се потапят децата за здраве.

Днес се разменят и подаръци, гостува се на именици и кумове, които посрещат с празнична трапеза. Свети Йоан е покровител на кумството, според традициите.

Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Днес приключват и така наречените „мръсни дни“, които започнаха след Коледа.

Leave a Comment