Някога на Бабинден в селата е ставало неприлично и весело

БабинденДнес, 8 януари, е Бабинден – традиционен празник, който идва от времената на древните славяни. На този са се тачили бабите, които са помагали при раждането на жените. Днес такива баби няма или ако има, те са в някои малки планински селца. Важната им дейност е поета от акушерки и гинеколози, чиито празник е на 21 януари – денят, в който по стар стил се е чествал Бабинден.

До немного отдавна обаче на този ден жените с деца до 3 години са подарявали кърпи, сапун, ризи, чорапи и платно на бабите, защото техните ръце са поели най-скъпото нещо – детето. Булките са отивали рано сутрин за вода заедно с децата. Слагали са в менците стрък босилек или здравец. И от чешмата са се запътвали към дома на бабата. Там са поливали от прясната вода на старата жена да си измие ръцете. Бабите пък са вързвали на малките бял и червен конец със сребърна паричка и са им пожелавали да рипкат и да станат бели и червени. По обед всички млади майки пристигали при бабата с топли питки, баници, печени кокошки, вино и ракия, и е започвала веселба.

На този женски празник е било позволено жените да посръбнат в кръчмата ракия за здраве. Мъжете пък е трябвало да внимават да не срещнат развеселени булки. Защото, според обичая, те са започвали да ги разсъбличат на улицата.

В някои села е имало традиция бабите да бъдат водени до реката и там жените да ги къпят. После всички са пеели неприлични песни. Вечерта цялото село се е хващало на хоро и така са изпращали с благодарност бабата до дома ѝ.

Leave a Comment