Аквапоника или как се хранят оранжерийни домати с вода от аквариум с риби

При аеропониката корените на растенията се пръскат с фини капки хранителен разтвор, подаден чрез дюзи
Проф. Христо Симидчиев и доц. Венета Каназирска

Проф. Христо Симидчиев и доц. Венета Каназирска

Агро Пловдив публикува откъс от книгата „За хидропониката от А до Я“ на проф. Христо Симидчиев и доц. Венета Каназирска , издадена 2017 г., със съгласието на авторите. Съдържанието на ценното четиво за оранжерийни производители е с обем от близо 500 страници и е богато илюстрирано. „За хидропониката от А до Я“ може да се открие в книжарницата на Аграрния университет, а също така да се изпрати на адрес чрез авторите на книгата.

Вчера публикувахме първата част на избран откъс от книгата, в който са описани четири  системите за хидропонно отглеждане на растения. Днес продължаваме с по-модерните технологии – Аеропоника и Хидропоника с капкова система. Иновативна разновидност на втората технология е Аквапониката.

Прочети: Какви хидропонни системи за отглеждане на растения познава светът?

Аеропоника (Aeroponic Growth System)
Аеропоника Снимки от книгата

Аеропоника
Снимки от книгата

Аеропониката е високотехнологична хидропонна система. При този метод на отглеждане не се използва субстрат. Хранителният разтвор се инжектира през дюзи към корените на растенията под формата на мъгла. Капките са под 50 µm4.

Хранителният разтвор се събира и се използва повторно, при което се намалява разходът на вода и хранителни вещества. В зависимост от размера на капките, системата е аеропоника с ниско налягане, с високо налягане и с ултразвуково пулверизиране.

Системата подсигурява корените едновременно с много кислород, влага и хранителни вещества. С таймер се контролира помпата, която пулверизира разтвора за няколко секунди (1-5 sek) през интервал от 3-5 min, за да не изсъхват корените.

Така се създават благоприятни условия за образуване на мрежа от коренови власинки, позволяващи максимална колонизация на микроорганизми, които улесняват храненето на растенията, превръщайки хранителните вещества в усвоима форма.

Интервалите на аериране на разтвора са от значение за икономия на енергия и за предпазване на корените от заболявания като кореново гниене в резултат на преовлажняване. При добро проектиране и изпълнение на системата няма проникване на светлина и в резервоарите не се развиват зелени водорасли. Освен това изпаряването на вода е много слабо.

Хидропоника с капкова систева (Drip System Hydroponic)
Хидропоника с капкова система

Хидропоника с капкова система

Хидропониката с капкова система е най-широко използвания вид хидропонен метод. Тя е гъвкава, ефективна и лесна за проектиране както на малки, така и на големи промишлени площи.

Използват се контейнери или корита (канали) със субстрат за растенията. Хранителният разтвор се подава периодично до всяко растение с капкообразовател. Една част от разтвора се абсорбира и/или се усвоява от растенията, а друга изтича през дренажните отвори.

Тази система е два вида:

– Отворена система, при която дренажният разтвор не се събира и не се преизползва (рециркулира), а резервоарите се попълват с новоприготвен хранителен разтвор

– Затворена система, при която дренажният разтвор се събира и се връща в системата след обеззаразяване и корекция на състава

На базата на научни изследвания през последните 20 години се разви и намира приложение хидропонна система под името Аквапоника (Aquaponic Systems). Тя е комбинация от аквакултура (годна за комбинация риба) и хидропоника. Това не е седми вид хидропонна система. Подходяща е за отглеждане на зеленчукови култури, билки и др. При нея може да се използва всяка една от техниките на шестте основни вида системи за безпочвено отглеждане на културите. Особеното при аквапониката е хранителният разтвор, който всъщност е вода от рибарника (аквариума).

Тази вода е богата на хранителни вещества от разлагането на храната за рибите и техните екскременти, на микроорганизми и микрофлора. Тя се подава за подхранване на хидропонно отглежданите растения, след което биологично филтрираната вода се връща отново в аквариума.

Резултатът е екологично чиста растителна продукция и чиста вода за рибите. Т.е. аквапониката функционира като екосистема, произвеждаща храна без замърсяване на околната среда.

Аквапоника

Аквапоника

 

Leave a Comment


4 + = шест