България ще си търси чрез съда на ЕС към €11,7 млн., отрязани за селските райони

Общ съд на ЕСБългария ще си търси чрез Общия съд на Европейския съюз 11 685 774,48 евро и ще иска съдебните разноски да бъдат поети от Европейската комисия. Сумата представлява разходи от бюджетите на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), които са изключени от финансиране миналата година. Страната ни ще оспори Решение за изпълнение (ЕС) 2017/2014 на Европейската комисия от 8 ноември 2017 г. Това реши днес правителството.

Българските власти считат, че при определяне на размера на финансовата корекция, ЕК е нарушила приложимото секторно законодателство в рамките на финансирането на селските райони, насоките за определяне на финансови корекции и правните принципи.

Основни мотиви на българските власти са неясните критерии и насоки на ЕК по отношение на изискуемия обхват на контрол в нарушение на принципа на правна сигурност и позоваване на пропуски в контрола, прилаган от Република България в нарушение на принципите на целесъобразност и добро финансово управление, както и нарушена процедура по чл. 52 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г.

Искането за отмяна на Решението за изпълнение 2017/2014 на Комисията е допустимо поради факта, че Съдът на Европейския съюз осъществява контрол относно законосъобразността на актовете на Комисията и е компетентен да се произнася по искове на държавата-членка по силата на чл. 263 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

 

Leave a Comment