ФАО: Рязък спад в цените на млечни продукти и растителни масла през декември

През 2017 г. захарта е поевтиняла с 11,2% заради изобилната реколта на Бразилия
Като цяло индексът на цените на храните през миналата година се е повишил с 8,2%

ФАО храни прехранаРим. Световните цени на храните са намалели през декември под влияние на резкия спад в цените на растителни масла и млечни продукти, отчита днес Огранизацията по прехрана и земеделие към ООН – ФАО.

Индексът, който проследява месечните изменения на международните цени за кошница с основни хранителни продукти, през декември 2017 г. е намалял с 3.3% в сравнение с ноемврийската му стойност и възлиза на 169.8 пункта.

Въпреки лекия спад в края на годината, средният индекс FAO Food Price Index през 2017 г. е 174.6 пункта, което е 8,2% повече отколкото през 2016 г. и е най-високият от 2014 г. насам.

ФАО индексът на цените на млечните продукти е намалял през декември с 9,7% до голяма степен в резултат на сериозното им предлагане за експорт и в същото време слаб интерес от страна на износителите. Този застой най-силно е повлиял на международните цени на обезмаслено и пълномаслено мляко на прах, както и на сирената и маслото. Въпреки това цените им са с 31,5% по-високи през 2017 г. в сравнение с предходната година.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се е понижил с 5,6% от ноември, след като цените на палмовото масло паднаха на фона на нарастващите запаси в Малайзия и Индонезия. Това от своя страна е повлияло на котировките на соевото масло. През 2017 г.  растителните масла са с 3% по-скъпи от предходната година.

Индексът на цените на захарта на ФАО също се е понижи с 4,1% в сравнение с ноемврийската стойност, което се дължи на сезонните фактори и очакваното свръхпредлагане през следващата година. Цените на захарта са намалели с 11,2% през 2017 г. в сравнение с 2016 г., главно поради обилната реколта в Бразилия, която е водещ световен производител на захар.

Индексът на цените на зърното на ФАО остава като цяло стабилен в продължение на три последователни месеца, докато международните котировки на пшеницата отслабват, а цените на царевицата и ориза се увеличават. Индексът е с 3.2% по-висок през 2017 г. в сравнение с 2016 г., но с 37% по-нисък в сравнение с рекорда си през 2011 г.

Индексът на цените на месото на ФАО е спаднал леко през декември. Като цяло обаче през 2017 г. при говеждото месо е регистрирано 9% увеличение в сравнение със същия период на 2016 г.

Leave a Comment