Р. Порожанов: Със зърното сме напред, животновъдството го следва, градинарството все още е назад

Шведският посланик Луиз Бергхолм смята, че ОСП трябва да бъде реформирана

IMG_5788 (2)

На среща с посланиците на Швеция Луиз Бергхолм и на Финландия Пайви Блинникка днес земеделският министър Румен Порожанов представи накратко състоянието на земеделския отрасъл.
„Селскостопанският сектор в България е на много високо и конкурентоспсобно ниво“, посочи министърът, цитиран от пресцентъра на МЗХГ. „Търговското салдо от земеделски продукти е положително за 2016 година, очакваме да бъде същото и за 2017 година“, обясни Порожанов.
По думите му зърнопроизводството в България  е на световно ниво по отношение на използване на нови технологии и производство. Благодарение на средствата от ЕС животновъдството също набира скорост и вече има много големи и модерни ферми, които спазват всички екологични изисквания и изискванията за хуманно отношение към животните.
Секторът, който има нужда от още подобрение е производството на зеленчуци и плодове. „Там също има много добри проекти, които вече дават резултат“, допълни министърът.
По повод председателството Румен Порожанов посочи, че екипът на министерството работи усилено и вече има готовност за провеждането на конструктивен дебат по важните за селското стопанство въпроси.
„Ще съчетаем председателството с много важни теми за ЕС.  През първото тримесечие на председателството ще направим структуриран дебат по Общата селскостопанска политика (ОСП) пречупена през призмата на многогодишното финансово споразумение. Във фокус ще бъдат и всички останали важни теми като анализ на цените на земеделските продукти. Има чувствителни сектори, които трябва да бъдат наблюдавани. Няма да подценим и болестите по животните, както и въпросите свързани с рибарството. Готови сме за провеждането на конструктивно председателство и се радвам, че имаме добра комуникация с всички страни“, подчерта министър Порожанов.
От своя страна посланикът на Швеция заяви, че страната иска да се работи за качествена и ефективна обща селскостопанска политика. Тя изрази позицията, че ОСП трябва да бъде реформирана и че очаква с нетърпение българското председателство на Съвета на ЕС.

Leave a Comment