Кандидатстваме за Еврозоната до юни 2018 г.

Владислав ГорановБългария вероятно ще кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка преди приемането на еврото. Това е заявил финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни медии, съобщава агенция Ройтерс.

Според агенцията приемането ни в чакалнята ще бъде като признание за усилията, които страната ни е положила чрез направените реформи след приемането ни за член на ЕС през 2007 г.

Владислав Горанов е посочил, че България не би могла да представлява какъвто и да било риск за еврозоната заради 20-годишния валутен борд и силните икономически показатели на страната, които отговарят на критериите за членство.

Като цяло страната ни има подкрепа на държавите от Еврозоната, макар че не всички от тях се чувстват комфортно от перспективата за присъединяването ни съм паричния съюз.

Ройтерс отбелязва, че страната ни има фискален излишък, инфлацията е под контрол и е сред най-слабо задлъжнелите държави от ЕС. Въпреки това дипломати и банкери очакват да реформираме още икономиката си, за да доближим ниския стандарт на живот до по-богатите държави в съюза.

Leave a Comment