Финн Петерсен: Първият автономен трактор вече е лансиран в САЩ, първият електрически – в Германия

Финн Петерсен, регионален директор на КлаасРечта на Финн Петерсен, регионален директор на „Клаас“ за Югоизточна Европа, при получаване на почетното звание Доктор хонорис кауза на Аграрен университет – Пловдив на 19 декември 2017 г., бе предоставена на Агро Пловдив от немската компания. Публикуваме я с незначителни съкращения. 

Уважаеми почетни гости,

Добър ден на всички и честит празник! 

За мен е особена чест да съм част от Аграрен Университет – Пловдив – най-престижният аграрен университет в България, с най-дълга традиция и история. 

Уважаеми бакалаври, магистри и доктори – поздравления за дипломирането!

Скъпи млади фермери, агрономи, аграрни инженери, еколози, позволете ми да ви пожелая богата професионална кариера! 

Бих искал да кажа няколко думи във връзка с тази толкова ценна за мен награда –  почетно звание доктор хонорис кауза на Аграрен Университет – Пловдив. 

Уважаеми студенти, уважаеми преподаватели и уважаеми гости, осмелявам се да направя следното изявление: 

„Земеделието е модерно, иновативно и има бъдеще!“ 

Но какво се крие зад това твърдение? Правилно  ли е то? Нека накратко да го проверим. 

Уважаеми колеги, най-голямото предизвикателство през следващите десетилетия ще бъдат безопасните доставки с храна за населението на земята. 

„Хранителна сигурност“ е името на това предизвикателство – и ние ще се изправим пред него, преди защитата на климата, според един тезис. 

Ето кои са следните аспекти, които в този контекст трябва да имаме впредвид:

До 2050 г. ще трябва да изхранваме повече хора от всякога, може би 9 милиарда души

В момента това е особено вярно в Азия, където търсенето на преработени храни се увеличава. С едно забавяне във времето от 15-20 години същото явление ще се случи и в Африка

Освен това очакваме селското стопанство да има все по-важен принос за енергийните доставки. Ключова дума тук е биогазът или засаждане на възобновяеми суровини за производство на пелети.

Конкурентните пазари на бъдещето няма да се състоят само от петрол и метали, но и от селско стопанство и селскостопански ресурси.

Но тези основни предизвикателства включват и други фактори, които влияят, които все повече определят ежедневието ни в областта на селското стопанство, като например: изменението на климата в тази зона на света, причинено от все по-честите периоди на суша.

За да направим нещата още по-сложни и комплексни, трябва да произведем нашата храна във все по-ограничени обработваеми площи при трудни климатични условия. Ключова дума в този случай е запечатването на земята чрез пътно строителство или постоянното разширяване на индустриалните зони.

Като се вземат предвид всички тези условия, би трябвало да увеличим производството на хектар, за да захранваме растящата популация на планетата.

Възможно ли е това?

Считам, че това е възможно благодарение на цифровизацията на всички области на селското стопанство. 

Тук ключовите послания са:

За нас основен приоритет е да подготвим млади фермери, агрономи, добре образовани селскостопански инженери, които ще имат опит в следните области:

– Прецизно земеделие и картографиране на продукцията, GPS насочване

– Решения за непрекъснато подобряване и повишаване на ефективността на засяване и събиране на реколтата

– Електромобилност в селското стопанство

– Автономни трактори и зърнокомбайни

– Изчерпателен софтуер за управление на земеделските стопанства

– Нови модели за опазване на природните ресурси и околната среда 

В момента ние не сме толкова далеч от тези области. Първият Автономен Трактор вече е лансиран в САЩ и е подложен на тестови изпитания. 

В Германия е лансиран първият електрически трактор от компания за селскостопански машини. Тракторът е наличен за продажба. 

В Русия преди няколко дни се разпространи съобщение, че местен екип тества първият автономен зърнокомбайн. 

В страните от Централна Европа има ясна тенденция към по-модерни, по-големи и по-ефективни селскостопански машини. 

Уважаеми колеги, много пъти съм посещавал България. От историята знам, че хората в България имат много тясна връзка със земята. България е красива земеделска земя с богати почви, реки, езера, пасища, четири сезона и следователно всички необходими условия за съвременно селско стопанство и зная от своя собствен опит, че произвежда много вкусни плодове и зеленчуци. 

За постигането на напредък политиците и обществото трябва да осигурят рамка, която да ни позволява да се променим и да останем конкурентоспособни. Ние разбрахме това, считаме, че си струва да опитаме! Земеделието си заслужава, защото е модерно, иновативно и със сигурност ще има бъдеще, докато Земята бъде населена от хора. 

Ние, в CLAAS, сме посветени на сътрудничеството с различни академични институции в световен мащаб, включително и с Аграрния Университет- Пловдив. Нашият проект заедно с Аграрния Университет- Пловдив има солидна основа и бъдеще, но за успешни резултати и напредък се нуждаем от усърдно академично общество, от търпение, от силна мотивация и ясни цели. 

Нека заедно се изправим пред предизвикателствата на земеделието! 

Благодаря ви! На добър час!

Новият Доктор хонорис кауза Финн Петерсен

Новият Доктор хонорис кауза Финн Петерсен

 

 

Leave a Comment