Променят наредбата за схемите при директни плащания

Производителите на памук трябва да са приключили с жътвата му до 30 ноември
Стопаните на овце и кози под селекция ще имат право на преходна национална помощ
Добивът от биологични оранжерийни зеленчуци ще е 50% от необходимия при конвенционалното производство
Фермерите ще декларират, че няма да прилагат растителна защита при угари, площи с междинни култури или зелена покривка, и други

памукЗа да получават субсидии по специалната схема за памука, производителите трябва да са приключили жътвата му до 30 ноември. Това е една от промените, заложени в проекта за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Проектът отменя наложеното ограничение животните, заявени за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, да не бъдат подпомагани по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки. То бе залегнало в чл.26, ал. 3, която отпада.

Проектонаредбата посочва и документите, с които стопаните на млечни крави, крави под селекционен контрол, биволи и овце и кози под селекция, трябва да доказват произведеното мляко, за да получат обвързани плащания. Това са фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон; документи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

крави във фермата на Вангел ЛоловКандидатите по схемите за млечни крави, крави под селекционен контрол, биволи и овце и кози под селекция с регистрирани обекти по чл. 12 от Закона за храните, със затворен цикъл на производство, които имат регистрирано млекопреработвателно предприятие в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход – Секция IX – Млечни продукти, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция, се посочва в проектонаредбата.

краставици в оранжерияПроизводителите на биологична оранжерийна продукция – със сертифицирано производство или в преход, трябва да удостоверяват минимални добиви от заявените площи за съответната култура в размер 50 % от минималните добиви, определени за конвенционалното производство.

В досегашното Приложение № 4 към наредбата се увеличават някои от коефициентите  за преобразуване и тегловни коефициенти за екологично насочените площи (ЕНП). Така например „Площи с дървесни култури с кратък цикъл на ротация (за 1 кв. м) в колона „Тегловен коефициент” цифрата „0,3“ се заменя с „0,5“. На ред „Площи с азотфиксиращи култури (за 1 кв. м)“ в колона „Тегловен коефициент” цифрата „0,7“ се заменя с „1“.
При регистрирането/пререгистрирането като земеделски производители, фермерите ще трябва да подпишат декларация, че са запознати със нововъведената забрана по чл. 45, параграф 10б от Делегиран регламент (ЕС) № 639/2014 за използване на продукти за растителна защита върху площи с угари, площи с междинни култури или зелена покривка, площи с култури, които обогатяват почвата с азот и площи с ивици хектари по краищата на гори.

 

Leave a Comment