Турция ще произвежда биоенергия от черупки на ядки и слънчогледови пити

инсталация за биогазБудапеща, Унгария. Държавите, които искат да се посрещнат своите растящите енергийни нужди и в същото време да намалят парниковите емисии, все по-често се обръщат към възобновяеми източници, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие ФАО.

Една от обещаващите възможности, която често се пренебрегва от мениджърите, е превръщането на селскостопанските отпадъци в енергия за отопление, готвене и производство на ток. Орехови черупки, царевични кочани, слънчогледови пити и тор от селскостопански животни са примери за такива отпадъци.

Наскоро ФАО и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) проучиха възможностите за производство на бионергия от селскостопански отпадъци в Египет, Турция и Украйна.

В много страни годишно се генерират огромни количества отпадъци от растителна и животинска продукция. Понякога те се изгарят, което е значителен източник на емисии на парникови газове. Събирането и използването им за производство на биоенергия обаче може да бъде труден и скъп процес, изискващ комплексни логистични решения и координация между производители и преработватели.

Растителните отпадъци в Египет, превърнати в брикети и пелети, могат да предоставят на 1,6 милиона семейства енергия за готвене и отопление, което значително ще намали употребата на втечнен нефт, показват наблюденията на ФАО и ЕБВР.

Турция, която е една от най-големите земеделски производители в света, има за цел до 2023 г. 20 на сто от общото потребление на енергия в страната да се осигурява от възобновяеми източници. Към енергията от биомаса има специално внимание. Планира се тя да бъде произведена от обвивките на фъстъци, шам-фъстъци и лешници, от стебла и листа на царевични кочани, от питите на слънчогледа, както и от анаеробно разлагане на тора от едър рогат добитък и домашни птици.

Въпреки факта, че пълната оценка на ресурсите на Украйна все още не е приключила,  последните изследвания са показали, че обемът на растителни отпадъци е значително по-висок от този, от който се нуждае от страната, за да се постигнат целите за производство на биоенергия до 2020.

Използването на потенциала на биоенергията изисква правителствата да прилагат подходящи стимули, политики и подкрепа. От ФАО и ЕБВР са предложили стъпки, които правителствата трябва да предприемат.

„Методиката помага ръководните органи да вземат информирани решения по отношение на развитието на биоенергия в своите страни и в същото време помага за гарантиране на продоволствената и енергийната сигурност“, каза Ирина Малтсоглу, ФАО експерт по природни ресурси и един от авторите на изследването.

По-високо ниво на енергийна сигурност и устойчивост

„Подпомагане на страните да подобрят своята енергийна ефективност и

Leave a Comment