Мярка 4.2 тръгва на 29 януари, мярка 7.2 – февруари

В областните градове ще се проведат разяснителни кампании за кандидатстването през ИСУН 2000

Румен ПорожановМярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг за селскостопански продукти“ ще бъде пусната на 29 януари, съобщи днес по време на блиц-контрола при парламентарната земеделска комисия аграрният министър Румен Порожанов. Информацията бе поднесена между другото, при отговор на въпрос, свързан с мярка 7.2. 

Министърът посочи, че седмица-две след пускането на мярка 4.2, ще бъде отворена за втори прием и мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“.

При тазгодишния прием проекти за пътища и водопроводи не се предвиждат. Бюджетът на подмярката ще е 100 млн. евро, от които към 50 милиона ще са за улици. Приоритетни ще са също проектите за площади, паркови пространства, спортни съоръжения. За да не се повторят грешките от предишни приеми, проектите за спортни съоръжения ще са с нисък таван. По настояване на спортното министерство в мярката ще са заложени и реконструкции на училищни физкултурни салони. Предвидено е перо и за енергийна ефективност.

Министър Порожанов съобщи още, че е предвидена разяснителна кампания за кандидатстването през Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) 2000. Важно е кандидатите да знаят, че ако са качили документите за кандидатстване в системата, няма да могат да ги поправят. хвърли възможността з

Порожанов категорично отхвърли възможността за промени в Наредба 3, свързани с обвързаното подпомагане за животновъдството. В отговор на депутатски въпрос дали няма да отпаднат изискванията за доказване на реализирано мляко, министърът отвърна, че „промяната би била отстъпление“.

Leave a Comment