18 пчеларски сдружения искат подпомагане на кошер в следващия програмен период

работна среда в пчелинаЧленовете на 18 основни пчеларски сдружения в страната са подкрепили декларация с общ текст, в която изразяват желание в следващия програмен период от 2021 г. браншът да получава субсидии на кошер. Декларацията е изпратена до политическите групи на евродепутатите. Причината тя да бъде адресирана до тях е предстоящото заседание на земеделската комисия на Европейския парламент на 23 януари (вторник).

Освен подпомагане на кошер, българският пчеларски бранш настоява в етикета на пчелния мед да бъде задължително изписването на държавата производител, както и ако медът е с различен произход, да се съобщава процентното съотношение.

„Декларацията е подписана от почти всички регионални пчеларски сдружение, в това число и от пловдивското „Акация 1899″“ – съобщи пред Агро Пловдив председателят на „Пчела Добрич 1946“ Добрин Добрев, който е инициатор на декларацията и подписката.

Текстът на документа е следният:

ДЕКЛАРАЦИЯ 

Във връзка с предстоящото гласуване в комисията по земеделие на европейския парламента на 23.01.2018 г.  желаем ясно да заявим своето становище по предложението за: 

– Подпомагане на единица кошер за опрашване 

Смята се , че при нормални условия , един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден – това прави всеки друг вид опрашители незначителни. 

– Изписване на страната производител на етикета и процентното съдържание на нейния мед в общото количество 

Това ще помогне да се разграничи българския чист мед от чуждия нискокачествен , ще стимулира производството на качествен мед и ще популяризира името на България. 

Имайки предвид важната роля , която пчелите играят в нашата хранителна верига смятаме за напълно заслужено и обосновано това предложение да бъде подкрепено от българската държава.

Leave a Comment