Пламен Орешарски не изключва рестарт на АЕЦ „Белене“

Пенсиите ще се индексират ежегодно, а тоталната забрана за пушене е крайност, която премиерът не подкрепя
Пламен Орешарски

Хоризонтът на Орешарски е за 4-годишен мандат

„Аз гледам на АЕЦ „Белене“ като на икономика, а не на политика. Ако има необходимата ефективност, си струва да се мисли за реализация на проекта. Изборът дали да строим „Белене“ не е напълно свободен“. Това заяви тази сутрин по БНТ току-що избраният премиер Пламен Орешарски. Той посочи, че „изборът не е свободен“, тъй като проектът за новата атомна централа вече е започнат, има инвестирани средства, а от друга страна има и заведено дело срещу България в Арбитражния съд от „Росатом“. Искът е за 2.5 милиарда лева. „Когато видя как са се променили прогнозите за потребление на електроенергия, цените на оборудването и иска, ще внеса в Парламента цялостно обосновано решение“, обясни Орешарски.

По същата тема той уточни, че при решение да се строи „Белене“, ще бъде потърсен голям крупен инвеститор, който да притежава 49% от атомната централа при 51 на сто – за държавата. Според Орешарски днес сме в по-назад в реализацията на проекта. „Ако решим, че си струва, ще се борим за инвеститор“, каза новият министър-председател, като допълни, че „Белене“ няма да натовари „и с лев“ българския данъкоплатец.

За цената на тока и Бургас-Александруполис

Пламен Орешарски смята, че в енергетиката има много резерви и като цяло системата се нуждае от ребалансиране. „Първата ни задача ще е да съставим стабилизационен план, за да не увеличаваме цената на тока“, посочи той. Според него трябва да се заделят средства за капитализиране на държавните дружества в енергетиката. В момента държавата взима 90 процента от печалбата им и това е довело до декапитализирането им, което пък е стопирало рехабилитацията им.

За тръбопровода Бургас-Александруполис Орешарски заяви, че няма мнение. „Трябва да се види ефективността и безопасността на проекта и тогава да се реши“.

Според премиера закриването на Българския енергиен холдинг не е мярка от първостепенно значение. „Оттам да се икономисат 5-6 милиона най-много. А ние търсим мерки, с които да спестим стотици милиони.“

Пенсии и доходи

Новото правителство се ангажира да възстанови швейцарското правило за ежегодно индексиране на пенсиите. Във формулата му са заложени годишната инфлация и ръстът на социалните осигуровки. Още от следващата година пенсиите ще се индексират и това ще става автоматично всяка година, обеща Орешарски. Той поясни още, че България засега няма да се съобрази с искането на Европейската комисия за увеличаване на възрастта за пенсиониране и изравняването ѝ между мъже и жени.

Относно доходите, Орешарски е скептичен, че правителствата в следващите 1-2 мандата ще успеят да ги изравнят с тези в Германия, Франция и Великобритания. Той смята, че хората си дават сметка за това и че не могат да очакват още от утре увеличаване на заплатите. Орешарски повтори, че до края на мандата на това правителство минималната работна заплаща ще стане 450 лева. Според него по-важното в момента е да се намали безработицата, която е достигнала 14% – равнище, съизмеримо с 2000-2001 година. Това може да се случи с насърчаване на инвестициите и предприемачеството.

Въвеждането на семейно облагане премиерът вижда да се случи законодателно през есента на 2014 г.

Забраната за пушене

Пламен Орешарски се обяви срещу всякакви крайности, в това число и срещу тоталната забрана за тютюнопушене, каквато е въведена в страната. той каза, че нито една държава в Европа не прилага толкова стриктно ограниченията срещу цигарите, както България. Племиерът даде за пример софийското летище, където няма определено място за пушене. „Няма друго такова летище в Европа“, посочи той.

Администрация

Областните управители ще бъдат сменени в най-скоро време – те са политически лица, категоричен е Орешарски. Премиерът заяви, че при структуриране на висшата администрация няма да се прилага квотен принцип между БСП и ДПС, тъй като той не е положителен пример от годините на управление на тройната коалиция.

„В държавната администрация има намаляващ капацитет“, каза премиерът. И добави, че професионалистите могат да бъдат спокойни за работните си места.

Пламен Орешарски заяви, че неговите планове за управление са за 4-годишен мандат. „Работя с такъв хоризонт.“

Относно промени в Закона за обществените поръчки, които да изхвърлят от участие фирмите, регистрирани в офшорни зони, премиерът обясни, че това ще се случи по-нататък, когато ще се предвидят и други промени в ЗОП, които да осигурят равнопоставеност  на участниците в търгове.

Leave a Comment