Времето и земеделските култури през третото десетдневие на януари

Започналата заради по-топлото начало на януари вегетация ще спре, не се очакват критично ниски температури

Надежда Шопова, агрометеоролог при НИМХ-Пловдив

Надежда Шопова

Надежда Шопова

През второто десетдневие на януари 2018 г. температурите на въздуха в района бяха по високи от обичайните за сезона както средните в земеделските райони се движеха между 1.7°С и 2.9°С, минималните между минус 3.7°С и минус 5.4°С, а максималните от 9.6°С до 14.0°С. Падналите валежи бяха предимно от дъжд с количества между 8.0 mm и 18.0 mm.

Наднормените температурни постъпления бяха предподставка за протичане на вегетационни процеси при зимуващите култури. Като цяло житните посеви бяха във фенофаза масово братене и добро общо състояние. Начало на развитие беше регистрирано при някои ранни овощни култури, декоративни растения и храсти. Падналите валежи проддържаха оптимално ниво на почвена влажност. Критични отрицателни стойности и трайна снежна покривка в земеделските райони на Южна България не бяха отчетени.житни

През третото десетдневие на месеца се очаква агрометеорологичната обстановка да се определя от температури около и по-високи от обичайните. Най-неблагоприятно явление остава силният вятър. Превалявания, предимно от дъжд, са възможни в началото на периода, като постепенно облачността ще се разсее и ще се установи ясно и слънчево време. Температурите ще се понижат и минималните ще бъдат между минус 6°С и минус 1°С. Най-студено ще е в средата на периода, а към края на месеца минималните стойности ще са около 0°С.

Очаква се средните стойности да са по-ниски от биологичната нула, необходима за протичане на вегетационни процеси. По-студеното време ще задържи развитието на овощните видове при зимуващите растения. Не се очакват критични ниски температури, както и формиране на трайна, снежна покривка.  Преобладаващото слънчево време ще е благоприятно за провеждане на обичайните за сезона агротехнически дейности. При контролирани условия ще продължи подготовката и сеитбата на разсади, предназначени за ранно производство.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422, НИМХ Пловдив

Leave a Comment