Падат субсидиите по мярка 13, ако земята не е 100% в необлагодетелствани райони

Досега изискването бе над 50 на сто от площта на стопанствата да е в  райони с природни и други ограничения

пасищеПоправка на Наредба 6 от 2015 г., която касае прилагането на мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., ще редуцира броя на бенефициентите. В проект на Наредба за изменение и допълнение на действащата досега Наредба 6 има само една корекция, която обаче е достатъчна да лиши от подпомагане част от земеделците.

Изменението е в чл. 3, ал. 2. В досегашния вариант на наредбата, текстът гласеше: (ал. 1: Финансова помощ по тази наредба се предоставя на кандидати, които извършват земеделска дейност в необлагодетелствани райони) ал. 2: Допустими за подпомагане са земеделски площи, попадащи във физически блок, повече от 50 на сто от който се намира в необлагодетелстван район.

С промяната на ал. 2 се предлага: „във физически блок, повече от 50 на сто от който се намира“ да се замени с „изцяло“. 

В заключителните разпоредби на проекта се променя и Наредба № 11 от 2008 г. за условията и реда за прилагане на мярка 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони“ и мярка 212 „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони“ от ПРСР 2007 – 2013 г. Там в чл. 1, ал. 3 думите „във физически блок, повече от 50 на сто от който се намира“ също се заменят с „изцяло“.

В мотивите за коригиране на наредбата зам.-министър Лозана Василева посочва, че се прецизират текстове, като се съобразяват съществуващи изисквания и условия за подпомагане по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. и мерки 211 и 212 от Програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

Европейската комисия изготвя за всяка мярка от Програмата за развитие на селските райони фиш, който представлява подробни указания относно прилагане на съответната мярка. Европейската комисия с фиша на мярка 13 „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“ ясно е определила кои площи са допустими за подпомагане, а именно: „Плащанията за РПО по член 31 на Регламент (ЕС) № 1305/2013 могат да бъдат предоставяни само за тези райони, които се намират в определената като РПО област. При условие, че даден парцел се намира отчасти в определена като РПО област, то плащането ще бъде само за тази част от земеделската земя, която попада в определения РПО. Съгласно чл. 31 параграф 2 от Регламент (ЕС) № 1305/2013 „ Плащанията се отпускат на земеделски стопани, които се ангажират да продължат да упражняват своята селскостопанска дейност в определените райони съгласно член 32 и са действащи земеделски стопани по смисъла на чл. 9 от Регламент (ЕС) № 1307/2013.“

 

Leave a Comment