Румен Порожанов представи акцентите на българското председателство пред евродепутати

Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си, категоричен е министърът

Румен порожанов в Европарламента - земеделска комисияПредседателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов представи приоритетите на българското председателство по време на изслушване в Koмисия по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Основен акцент бе модернизирането и опростяването на ОСП след 2020 г. и бюджетът за земеделие в рамките на следващата Многогодишна финансова рамка.

Порожанов подчерта, че ОСП трябва да остане силна и адекватно финансирана политика, за да отговори на обществените очаквания и да гарантира устойчивост на земеделието и околната среда.

България ще организира серия от фокусирани дебати относно бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Целта на Българското председателство е да подпомогне и да насочи Комисията при изготвянето на законодателните предложения. Темата ще бъде обсъдена и на неформалната среща на министрите на земеделието в София през юни 2018 г.
Министърът посочи още, че изключително важна е темата за нелоялните търговски практики. „Малките земеделски производители трябва да бъдат защитени и да получават справедлива цена за продуктите си. Очаква се законодателно предложение на Комисията да излезе по време на Българското председателство и ще работим активно за напредък по разглеждането му в рамките на Съвета“, категоричен бе министърът.
„Българското председателство ще продължи да следи отблизо положението на селскостопанските пазари, особено в чувствителни сектори, като мляко и млечни продукти, говеждо, свинско и пилешко месо, плодове и зеленчуци“, допълни Порожанов.
Във ветеринарната област Българското председателство ще се съсредоточи върху устойчивото управление на здравето на животните.
В този контекст ще бъде обърнато специално внимание на ролята на дивите животни за управление на болестите, като ще се разгледат въпроси като наблюдение, контрол, икономическо въздействие, ловни практики, регионално сътрудничество и стратегии. Целта е постигане на цялостен и интегриран подход към подобряване на управлението на здравето на животните в ЕС. През март 2018 г. Председателството ще организира семинар в София на тема „Ролята на дивите животни в контекста на здравето на животните“. Темата за хуманното отношение и по-специално хуманното отношение към животните по време на транспорт ще бъде друг приоритет на Българското председателство. Обсъждането на хармонизираното прилагане на действащото законодателство ще бъде важна част от българската програма.
В областта на здравето на растенията Председателството ще продължи работата по темата за готовност за реакция в извънредни ситуации и изграждане на капацитет на националните компетентни органи в контекста на новото законодателство на ЕС за здраве на растенията и официалния контрол.

Евродепутатите изразиха и задоволството си от намеренията за задълбочен и информиран дебат по време на българското председателство.

„Много е важно да дадем ясни насоки на ЕК за провеждане на адекватна реформа на ОСП с опростени правила“, заявиха от европарламента. В контекста на Брекзит, представители в ЕП поискаха българското председателство да защити адекватното финансиране на Общата селскостопанска политика.
По време на изслушването министър Порожанов бе поздравен от германски евродепутати за доброто представяне на страната на „Зелената седмица“, най-голямото изложение за храни и земеделска продукция.
Част от засегнатите теми по време на изслушването бяха въпросите за африканската чума по свинете, превозът на живи животни и хуманното отношение към тях, възможностите за това повече млади хора да бъдат привлечени в сектора, както и мерките, които трябва да бъдат предприето по отношение на биологичното земеделие.

Leave a Comment