Преди 230 г. престъпници от Англия и Ирландия започват да строят великолепния Сидни

СидниДнес, 26 януари, е националният празник на Австралия. На този ден преди 230 години (1788 г.) английски и ирландски каторжници започват да строят бъдещата столица Сидни. Градът носи името на британския външен министър лорд Сидни, който е издал заповедта за създаването на наказателна колония на континента, населяван от аборигени. Съдбата е благосклонна към завоевателите. Голяма част от враждебно настроените местни жители намират смъртта си не от оръжията на европейците, а от епидемия от едра шарка, мълниеносно разпространила се през 1789 година.

Една година по-късно от аборигените са оживели едва няколко хиляди души, които новосъздадените власти се опитват да покръстят и цивилизоват.

Междувременно каторжниците са впрегнати да градят столицата – строят се пътища, мостове, кейове, обществени сгради, а 30 години по-късно там вече има и банки, пазари и полиция. Към града се понасят кораби от Европа, пълни с имигранти, решили да потърсят късмета си на „непознатата южна земя“. Континентът-държава е открит по-късно и от араби, китайци, виетнамци, които също се заселват и създават пъстрата картина на населението в Австралия. Откриването на златни находища в западните райони привлича към британското владение авантюристи от цял свят. В края на 19 век в Сидни вече има влакове и трамваи.

операта в СидниПрез 20 век са построени двете световни забележителности на столицата – мостът Сидни Харбър бридж, дълъг 1149 метра с фермова дъга с тегло 39 тона. Той е построен през 1932 г. Операта – другата емблема на столицата, е завършена през 1973 г. 14 години след началото на строителството ѝ.

Прочети още: Създателят на операта в Сидни е спечелил едва 5000 британски лири

Leave a Comment