Асоциация „Български пипер“ трупа войска на границата с министерството

Уверихме се, че цивилизованите преговори не постигат резултат, обясни организационният секретар Георги Василев
Асоциацията кани нови членове, започва преговори с други огранизации от сектор Плодове и зеленчуци
Георги Василев

Георги Василев

Асоциация „Български пипер“ ще започне да трупа войска на границата със земеделското министерство. Това е, образно казано, едно от важните решения, които приеха на 16-то си годишно отчетно събрание в Хисаря присъстващите 106 членове, съобщи пред Агро Пловдив организационният секретар Георги Василев.

„Всички участници в събранието се обединихме около извода, доказал се във времето, че властта губи слуха си, ако диалогът е цивилизован. За да бъдат чути нашите искания, трябва да има бунт. Аз лично съм твърд противник на всякакви форми на натиск, но опитът говори, че разумните аргументи, поднесени с мир, не се приемат“, огорчено сподели секретарят на асоциацията.

Производителите на пипер все още не са готови за масов протест, тъй като за целта е необходимо да се случат две неща – увеличаване на членовете на „Български пипер“ и преговори с други сдружения от сектор Плодове и зеленчуци.

„Не мисля, че има доволни от политиката спрямо сектора производители. Те обаче трябва да си дадат сметка, че е необходимо да се включат в създадените организации, защото това е единственият начин исканията им да бъдат чути. Само така хората, които се занимават с отглеждането на плодове и зеленчуци, могат да увеличат вниманието и грижата на управляващите към тежките проблеми, пред които ежегодно се изправяме“, каза Василев.

Асоциация „Български пипер“ широко е отворила врати за приемане на нови членове, а членският внос е най-ниският в земеделието, увери секретарят.

В последната година от асоциацията са внасяли неведнъж официални писма в аграрното министерство, с които са посочвали най-основните си искания. Това са ежегодно изплащане на държавната помощ de minimis, отпускане на безлихвени кредити за сектора от страна на фонд „Земеделие“, финансово подпомагане на борбата с вредители, улеснена процедура за внос на ръботна ръка от Македония, Украйна и други близки държави. Относно последния проблем Георги Василев поясни, че главната причина за свиването на сектора е именно недостигът на работници.

На миналогодишното си общо събрание от „Български пипер“ поискаха 50 на сто от субсидиите от обвързани плащания да са насочени към производството на трите основни за страната зеленчука – домати, пипер и краставици. Отговорът на МЗХГ както от периода на служебното правителство, така и след встъпване в длъжност на сегашния министър, е бил: „Не може“.

Членовете на асоциацията са отчели, че през 2017 г. заплахите за бунт са постигнали два положителни резултата. Първият е намаляване на цената на поливната вода за пиперопроизводството 3 пъти, след като преди това тя е била шесткратно увеличена. Втората – учеличаване на бюджета на помощта за земеделски застраховки с 1 милион лева поради изчерпването му, точно когато зеленчукопроизводителите са изнесли разсадите на полето.

На Общото събрание на асоциацията от „Български пипер“ са отчели експериментите, заложени през 2017 г. и са обсъдили предложения за обмяна на опит в Сърбия и Италия. Решено е било АБП да изгради и обслужва собствен щанд на изложението „Агра 2018” в Пловдив, ако все още има свободни щандове. Членовете са се съгласили за провеждането на бизнесфорума „Пипер“ до 10 юли с участието на всички заинтересовани търговци, преработватели, супермаркетни вериги и чужди импортьори на пресни български пипери. С тях производителите ще проведат реални преговори за покупко-продажби на пресните зеленчуци.

 

Leave a Comment