8 г. от смъртта на човека, който пишеше, но не публикуваше – Селинджър

Джеръм СелинджърНа 27 януари 2010 г. на 91-годишна възраст си отиде Джеръм Дейвид Селинджър. Той остана в историята на световната литература със „Спасителят в ръжта“ и девет разказа, сред които „Устата ми хубава, очите ми зелени“. И досега единственият му роман неизменно присъства в списъка на 100-те най-добри книги на 20 век.

Селинджър е публикувал романа, когато е бил на 32 години през 1951 г., а от 1965 г. до смъртта му няма нищо издадено. От 1980 г. е спрял да дава интервюта и през всичките си години след издаването на „Спасителят“ категорично е отказвал романа да бъде филмиран. Дори и Стивън Спилбърг е бил отрязан. Писателят води дело срещу журналист, който си е измислил и публикувал интервю с него. Пак чрез съда отказва правото на друг писател да публикува продължение на „Спасителят в ръжта“.

От дъщерята на писателя Маргарет се разбира, че Дж. Д. Селинджър не е спирал да пише през всичките си години, но категорично е отказвал нещо да бъде публикувано. Той винаги е твърдял, че пише за себе си, без да проявява и капка съжаление към милионите си фенове, които обожават малкото му издадени творби. Не е известно след смъртта му да има нещо публикувано.

Селинджър е имал три брака. Като тийнейджър се влюбва лудо и безнадеждно в Уна О’Нийл, дъщеря на писателя Юджийн О’Нийл. Пише й всеки ден писма. Уна обаче избира да се омъжи за 36 години по-възрастния Чарли Чаплин, с когото създава стабилен брак, раждайки му три деца. Самият Джеръм Селинджър има две деца от втората си съпруга Клеър Дъглас – Маргарет и Мат.

Из „Спасителят в ръжта“:

„Представям си малки деца, играещи вечер в голямо поле с ръж. Хиляди деца, а наоколо – няма жива душа, няма възрастни, само аз. И аз стоя на ръба на една скала над бездната, разбираш ли? И моята работа е да хващам децата, за да не паднат в пропастта. Разбирате ли, те играят и не виждат, само тичат, а аз ги пазя да не паднат. Това е моята работа. Да бъда спасител в ръжта. Знам, че звучи глупаво, но това е единственото нещо, което искам истински. Сигурно съм глупак.“

 

Leave a Comment