Земеделската комисия приема на първо четене проектозакона за Селскостопанска академия

Селскостопанска академияПроектозаконът за Селскостопанска академия (ССА) ще бъде единствената точка в заседанието на парламентарната комисия за земеделие и храни утре, 31 януари.

След като документът бе публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на Министерството на земеделието, храните и горите в края на октомври 2017 г., на 17 януари т.г. той бе одобрен и от правителството.

Основната промяна в статута на академията предпоставя тя вече да не е второстепенен разпоредител на средства към земеделския министър, а да има самостоятелен бюджет в рамките на бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.

Законопроектът трябва да бъде обсъден в комисията, а после и да премине през гласуване в пленарна зала, след което да бъде обнародван в Държавен вестник преди 1 април. Тази дата е фиксирана като крайна за преобразуването на четири опитни станции в държавни предприятия.

Ще бъде създаден и Научно-производствен център чрез сливане на други 15 опитни станции плюс Системата за агропазарна информация (САПИ).

 

Leave a Comment