България привлече симпатии и добри отзиви в „Зелена седмица“ – Берлин

Немските медии се впечатлиха от розовите  ни домати, лечебните свойства на българския мед и розовото масло

Зелена седмица БерлинБългария спечели симпатиите и добрите отзиви при участието си като държава партньор в международното изложение за земеделие и храни „Зелена седмица“ в Берлин. Повече от 400 000 души посетиха внушителния панаир, повече от тях обърнаха специално внимание на родните храни и фолклор. 90 000 от посетителите са били търговци и търговски представители от всички континенти.

От българска страна успешно се представиха 62 фирми и 12 земеделски производители, членове на различни асоциации и съюзи, които имат дългогодишни традиции в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и градинарството.

По време на церемонията за откриване на изложението кметът на Берлин Михаел Мюлер  призова своите съграждани и гостите на германската столица да опитат изключително вкусната и полезна българска храна. Впечатление направиха млечните и месни продукти, както и характерните вина от традиционни сортове грозде. Гостите на изложението опитаха ястия от родната кухня, като сърми, кебап, кавърма,  млечна, шопска салата и кьопоолу.

Журналисти от 65 страни бяха акредитирани за събитието като представянето на страната ни беше отразено с повече от 100 публикации в български и чуждестранни медии.

Немските журналисти акцентираха на вкусовите качества на розовия  ни домат, лечебните свойства на българския мед и известното в цял свят розово масло.

В центъра на многобройните статии е и  атрактивното представяне на артистите на  ансамбъл БЪЛГАРЕ, които учиха посетителите на стъпките на известните ни хора.  Изпълнението на 100-те каба гайди, които  откриха атмосферата на традиционния български бит и култура и виртуозното изпълнение на цигулки на студенти от Музикалната академия в Пловдив също са впечатлили чуждестранните медии.

Междувременно по време на изслушванията в Европейския парламент във връзка с Председателството на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите бе многократно поздравяван от германските евродепутати за представянето на България като страна-партньор на „Зелена седмица“

“Участието ни на „Зелена седмица“ е голям успех за България. Благодарим на домакините за чудесното сътрудничество. Благодарим на хилядите гости от цял свят, които посетиха българската палата и се запознаха с нашите продукти.  Вярвам, че с нашето участие допринесохме 83-тото издание на панаира да бъде сред най-успешните в историята на „Зелена седмица“. Гледаме напред за бъдещи сътрудничества и се надяваме българската храна и земеделска продукция да бъдат, не само още по-добре познати, но и предпочитани”, заяви Румен Порожанов.

По време на изложението министърът, заедно със своите заместници проведоха десетки срещи.

 

Leave a Comment