Светозар Гледачев: Чака ни Гражданска война с „Белене“

Ако правителството на Пламен Орешарски не направи груби грешни, няма да има нито влошаване, нито подобрение в икономиката

Светозар Гледачев, финансов анализатор пред Agroplovdiv.bg

Светозар Гледачев– Г-н Гледачев, какви са първите ви впечатления от изтеклата до момента информация за икономико-социалния модел на управление на страната от кабинета „Орешарски“?

– Ако правителството на Пламен Орешарски не направи груби грешки, няма да има влошаване на икономиката, но няма да има и коренно подобрение за хората. В момента държавата няма как да вдигне доходите ни. Обещанието, че до края на мандата минималната работна заплата (МРЗ) ще стане 450 лева, не може да ме радва. Искам да попитам хората не разбраха ли най-после, че вдигането на МРЗ не увеличава доходите им, а постъпленията в бюджета. На увеличаването на МРЗ могат да се радват депутати, министри и т.н., защото техните заплати са на база средни бюджетни възнаграждения. А бюджетните пък се определят от МРЗ. Абсолютно сигурно е, че ръстът на минималната заплата ще доведе до ръст на безработицата, тъй като работодателите няма да могат да издържат на новия праг. Минималните осигурителни прагове по професии също са обвързани с МРЗ – тоест, те също ще се вдигнат. След последното им увеличаване безработните се увеличиха с още 100 000. В доста браншове вече се наблюдава картината работниците да се осигуряват на определения праг, а заплатите им да са по-ниски от него.

– Обявявате се срещу вдигането на минималните заплати, но те не са единственото обещание. Днес сутринта премиерът обеща, че пенсиите ежегодно ще се индексират по швейцарското правило. Ще се случи ли това според вас?

– Ако кабинетът вдигне догодина пенсиите, това ще означава, че сме направили решителна стъпка към падане на Валутния борд. Г-н Орешарски няма откъде да вземе пари за индексиране на пенсии. Следователно – ще тегли международен кредит. Взимането на заеми за социална политика ще ни доближи до държави като Гърция, Кипър, Италия. Кредитният ни рейтинг ще бъде намален, лихвите, които трябва да плащаме за заема ще се увеличат. От тук ще последват санкции към страната от Европейския съюз, тъй като ние няма да изпълним изискването за 3% бюджетен дефицит. Изобщо – ситуацията драстично ще се влоши. Не веднага, но съвсем скоро.

– Премиерът не беше категоричен, но каза, че за АЕЦ „Белене“ все пак има шанс., ако проучванията са в полза на централата. Вие как мислите?

– Трябва да сме най-големите глупаци, за да започнем да строим АЕЦ“Белене“! В момента атомни централи вдигат Турция, Румъния и Сърбия. Тоест, те няма да купуват ток от нас. Нашето производство при сегашните мощности е 3 пъти по-голямо от потреблението ни, а с прилагането на програмите на енергийна ефективност консумацията на електричество ще намалява. Освен това не мисля, че г-н Орешарски ще намери голям инвеститор, който да участва с 49% в новата атомна централа. Дори и руските компании не искат. Интересът на Русия е да ни продаде реакторите, да ни кредитира, а после да ѝ плащаме 20-30 години. Да не говорим, че светът вече произвежда ток чрез студен термоядрен синтез. Италия има подобни централи, които са не по-големи от една каравана. Затова руските реактори много скоро могат да се окажат технологично остарели. И скъпи. Доколкото ми е известно себестойността на техния ток ще е около 15 стотинки при 2-3 стотинки за киловат от АЕЦ „Козлодуй“.

– Само че зад Пламен Орешарски е БСП и волята на партията е да строи „Белене“. Какво ще последва за страната, ако се заемем с изграждането на централата?

– Гражданска война! Досегашните протести ще са нищо в сравнение с това, което ще последва ако проектът за новата АЕЦ се задвижи. Случи ли се, един-двама души от ръководството на страната ще могат не само да почиват на Канарските острови, но и да си ги купят. Но за България ще е бреме, което няма да можем да понесем. Не бива да допускаме този проект да се развие.

След всичко, което казахте, има ли нещо, което новото правителство може да направи и то да подобри живота на хората?

– Има, разбира се и Орешарски го каза – да се облекчи работата на малкия и среден бизнес. Да се намали административната тежест, да се съкратят сроковете за възстановяване на ДДС и изплащане на държавните задължения, да се подобри кредитирането им. Изходът за нас от кризата няма да е мигновен, а постепенен. Бързите големи стъпки ще ни върнат назад. Трябва да вървим към изхода с малки промени, които ще намалят безработицата и ще увеличават леко, но сигурно икономическия ръст.

Leave a Comment