Продукцията от зеленчуци през 2017 г. по-малка по обем, по-висока по цени

Албания засилва пазарното си присъствие заради инвестиции в сектора от Италия и Израел

цени зеленчуциБрутната продукция от зеленчуци през 2017 г. по първоначална оценка се очаква да намалее в сравнение с 2016 г., съобщава в последния си бюлетин Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). През 2016 г. настъпи сериозна редукция между първоначалната и окончателната оценка на зеленчукопроизводството и от 345 млн.лв., тя бе сконтирана на 205 млн.лв

Положителните очаквания за по-висока БП от зеленчуците се дължи на по-високите цени през 2017 г., съпоставено с 2016 г, независимо от по-малките обеми. Цените при доматите +25%, краставиците +20% и при пипера +25%.

Цените на дребно на зеленчуци през последните два месеца – декември-януари са по-ниски от 2013 г. за доматите, докато при краставиците са съизмерими с тези от предходни години, с изключение на миналата зима, когато са рекордно високи, заради лошата зима.

Актуални новини за зеленчукопроизводството

По последни данни за последните 2 години, Албания повишава с 30% продукцията си от зеленчуци и плодове и много експерти разсъждават дали това няма да е новата Гърция и Италия. Цените на зеленчуците са с 20-30% по- ниски отколкото в Гърция и Италия. Недостатък е, че поради недостатъчната познатост на тази продукция на европейските пазари, търсенето е нерегулярно и цените се променят дори ежедневно. В момента се изграждат нови оранжерии с италиански и израелски инвестиции и Албания ще засилва своето пазарно присъствие.

Световното производство на краставици през 2016 г. достига 77 млн.т. Китай произвежда 77% от тези количества. Най-големи износители са: Испания (26%), Мексико (21%), Холандия (18%). Най- голям спад в износа регистрира Турция (- 58%), Йордания (-53%) и Иран (-16%).

По прогнози на Икономическия изследователски институт (ERS) към USDA цените на зеленчуците в САЩ през тази година ще останат подобни на тези през 2017 г, като евентуално увеличение може да настъпи ако долара се понижи значително и американския износ нарасне.

Изследване на USDA за поведението на домакинствата при пазаруването на зеленчуци показва, че домакинствата, купуващи зеленчуци от магазинната мрежа, наред с фермерски и други директни канали, харчат общо 28,4US$ седмично (16,2 и 12,2 US$), докато онези, които пазаруват единствено от магазините едва 16,5 US$ седмично

След претърпяната криза в зеленчукопроизводството в Турция през 2016 г. заради пречките пред търговията и спада в цените, през 2017 г. се отчита рекорд в износа на плодове и зеленчуци на стойност от 1,4 млрд.долара. Износът към България се нарежда в топ 10.

В началото на януари, 2018 г. цените на дребно на зеленчуци в Турция се покачват при някои с 3-4 пъти в сравнение с обичайните за това време. Обяснението е лошото време и обилните снеговалежи. Цените на пипера започват от 3 лв/кг и стигат 6 лв/кг. Производителите обаче се оплакват, че това увеличение е спекулативно, а изкупните цени са наполовина от цените на дребно. • Цените на едро на домати в края на януари, 2018 г. в Полша и другите Централно европейски страни са 1,3 евро/кг, 1,1 евро/кг за краставици и 1,7 евро/кг за червени чушки. Средните цени в ЕС при доматите през февруари се очаква да паднат до 1,1 евро/кг. • Очакванията за световните цени при доматите тази година са за по-ниски цени в сравнение с 2017 г. Причината е непрекъснатият ръст в световното производство. През 2016 г. производството общо достига 177 млн.т., нараствайки за 10 години с 30%. ЕС произвежда 18 млн.т, от които около 7 млн.т. са за прясна консумация. Очаква се Европа да намали производството и да се насочи към коктейлни и други сортове, за да повиши стойността на продукцията

Leave a Comment