Още в началото на февруари пъпките на ранните овощни ще се разпукат

Времето и земеделските култури през февруари

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог при НИМХ-Пловдив

Надежда Шопова

Надежда Шопова

През изминаващия месец температурните постъпления бяха над обичайните за периода като на места максималните стойности бяха близки до 20°С (Пловдив 20.6°С; Пазарджик 19.3°С; Ямбол 17.0°С; Сливен 17.5°С; Казанлък 18.0°С; Хасково 18.4°С; Кърджали 17.8°С. Валежите в района бяха предимно от дъжд, неравномерно разпределени с количества между 17 mm и 39 mm. Времето през месеца беше много динамично, което доведе до редуване на периоди на умерено развитие и такива със затихване на вегетацията при зимуващите култури. Трайна снежна покривка и критични ниски температури не бяха регистрирани. След средата на януари по топлото и слънчево време доведе до масов цъфтеж на кокиче и начало на цъфтеж при някои декоративни храсти като лоницера и форзиция. Развитие беше регистрирано и при ранните овощни видове.

През месец февруари се очаква температурата на въздуха да бъде около и по-висока от обичайната за сезона, която за района на Тракийската низина е между 1.0°С и 3.0°С. Минималните стойности по всяка вероятност ще бъдат между минус 2.0°С и минус 7.0°С. Валежите ще бъдат около и над обичайните, които за земеделската част са между 40 mm и 50 mm, във високите части около 100 mm.

През първите дни на месеца ще преобладава слънчево и топло време. Впоследствие ще се заоблачи и ще завали дъжд, който в края на периода може на места да премине в мокър сняг. През второто десетдневие времето ще е облачно и дъждовно като след средата на периода дъждът ще преминава в сняг. Валежите ще продължат и през последното десетдневие на февруари.

Форзиция

Форзиция

Още в началото на периода топлото време ще доведе до масово разпукване на пъпките при по- ранните овощни видове. Ще се наблюдава масов цъфтеж при кокиче, форзиция, лоницера. Развитие ще има и при много декоративни и украсни дървета и храсти. При зимуващите посеви ще протича вегетация и посевите ще увеличат височината си като интензивно ще използват почвената влажност в коренообитаемия почвен слой.

През първите дни на месеца ще са най-благоприятните дни за работа на полето. Очакваните превалявания ще увеличат почвените влагозапаси в дълбочина, което е предпоставка за добър старт на развитие на посевите напролет. Прогнозираните отрицателни температури за равнинната част ще останат над критичните и няма да застрашат зимуващите площи с рапица и житни култури.

Задължителното подхранване на есенниците може да се извърши съобразно краткосрочните, регионални прогнози на времето. През февруари ще продължи подготовката и грижите за зеленчуковите разсади, предназначени за ранно производство.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ – Пловдив

Leave a Comment