Прогнози: Brexit ще намали парите в структурните фондове до 30%, ще се съкратят субсидиите за големите ферми

Според комисарят по бюджета Йотингер увеличената вноска на държавите членки значително ще компенсира лошите последици от излизането на Великобритания

земяBrexit ще намали бюджетите на структурните фондове, в това число и земеделските, с 10 до 30%, прогнозира днес пред БНР евродепутатът и председател на комисията по регионално развитие в Европарламента Искра Михайлова.

„ЕС има нови предизвикателства. Ще има един член по-малко и това е член, който допринася много за общия бюджет. Ние очакваме намаление на общата рамка на бюджета“, каза тя.

Искра Михайлова посочи, че еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер има доста по-оптимистични възгледи.  Според него увеличаването на вноската на страните членки към ЕС ще редуцира до 50% съкращаването на бюджета, който ще разпределя комисията.

Според изданието Politico, цитирано от Инвестор. БГ, комисарят по земеделието Фил Хоган вече е под напрежение как да съкрати 59-те млрд. евро годишен бюджет за селското стопанство.

Един от начините е да се намали европейското финансиране за големите ферми. Сериозният проблем на този план е, че ще засегне болезнено бедните, но големи стопанства в Източна Европа.

От орязването на субсидиите в селското стопанство ще пострадат основно Чехия, Словакия и източните провинции на Германия, защото фермите там са по-големи, отколкото където и да е в ЕС. Например в Чехия средният размер на стопанствата е 133 хектара, докато за целия ЕС е 16 хектара. По данни на Евростат към 2013 година средната големина на фермите в България е 18,3 хектара.

Според данните на местните земеделски организации 2,6% от големите ферми в Чехия управляват 81% от земеделската земя в страната и добиват 70% от млякото.

В някои провинции на Източна Германия се е запазило кооперативното стопанство, познато от комунистическо време. Млечна ферма в Тюрингия например е взела 950 хил. евро под формата на директни плащания през 2016 година. В Бранденбург пък ферма за картофи с площ от 4 300 хектара е получила 700 хил. евро субсидии от ЕС.

Първите варианти на реформа в селскостопанската политика посочват ограничения за субсидиите между 60 хил. и 100 хил. евро на година. Допускат се обаче и изключения, за да бъдат защитени работни места.

Самият чешки премиер е лично засегнат от казуса. Анджей Бабиш е собственик на най-големия земеделски холдинг в страната – Agrofert, който е получил 14 млн. евро от европейските фондове през миналата година.

Според наблюдатели обаче земеделската политика е разбила модела на семейните ферми и сега ЕС трябва да направи избор – да субсидира ли малките и средните стопанства, или да защити индустриалното селско стопанство.

 

Leave a Comment