16 студенти от ЮАР празнуваха Свети Трифон при лозята на Аграрния университет

BASF

16 студенти от Южноафриканската република за пръв път отпразнуваха Свети Трифон Зарезан при лозята на Аграрния университет днес заедно с посланика на републиката Ванеса Калверт и всички гости на свещения ритуал за лозята и виното. Студентите са първокурсници в специалността „Растителна защита“ в АУ и са първите възпитаници, пристигнали от далечната държава в южното полукълбо. Преди да се запишат в пловдивския университет делегация от ЮАР е проверила условията за обучение и ги е одобрила, разказа ректорът проф. Христина Янчева. Посланик Калверт пък има намерение да предложи на правителството дългосрочна спогодба в сферата на образованието. Заедно с новите студенти, които се обучават на английски език, чужденците в АУ стават над 100. Сред тях има граждани на Гърция, Монголия, Виетнам, Казахстан и Украйна.

южноафрикански студенти

Празника откри деканът на Лозаро-градинарския факултет проф. Красимир Михов, който припомни легендите за лозята и светеца. Според тях зарязването на лозята е започнало след като гръцки лозар отишъл с магарето напролет да натори лозето. Магарето захрупало сочните леторасти, а по-късно се видяло, че точно тези кютуци, които нахранили добичето, родили повече и по-вкусно грозде. За бог Дионисий се знае пък, че пренесъл първите лозови калеми от Мала Азия, като ги скрил в лъвска кост.

Ректорът проф. Янчева сподели с гостите комплимента, който зам.-областният управител Петър Петров направил на Аграрния университет, разказвайки на посланик Калврт за него. „Този университет е марка“ – описал с една дума и миналото, и настоящето и бъдещото на учебното заведение Петров.

IMG_3721

Водосвет за празника извърши отец Мирослав, който служи в храма на с. Белащица и в църквата „Свети Илия“ в Пловдив. След него университетското лозе бе зарязано, а корените попиха от виното.

Фолклорен състав на университета напълни очите на гостите.

IMG_3731

Leave a Comment