16 студенти от ЮАР празнуваха Свети Трифон при лозята на Аграрния университет

16 студенти от Южноафриканската република за пръв път отпразнуваха Свети Трифон Зарезан при лозята на Аграрния университет днес заедно с посланика на републиката Ванеса Калверт и всички гости на свещения ритуал за лозята и виното. Студентите са първокурсници в специалността „Растителна защита“ в АУ и са първите възпитаници, пристигнали от далечната държава в южното полукълбо. Преди да се запишат в пловдивския университет делегация от ЮАР е проверила условията за обучение и ги е одобрила, разказа ректорът проф. Христина Янчева. Посланик Калверт пък има намерение да предложи на правителството дългосрочна спогодба в сферата на образованието. Заедно с новите студенти, които се обучават на английски език, чужденците в АУ стават над 100. Сред тях има граждани на Гърция, Монголия, Виетнам, Казахстан и Украйна.

южноафрикански студенти

Празника откри деканът на Лозаро-градинарския факултет проф. Красимир Михов, който припомни легендите за лозята и светеца. Според тях зарязването на лозята е започнало след като гръцки лозар отишъл с магарето напролет да натори лозето. Магарето захрупало сочните леторасти, а по-късно се видяло, че точно тези кютуци, които нахранили добичето, родили повече и по-вкусно грозде. За бог Дионисий се знае пък, че пренесъл първите лозови калеми от Мала Азия, като ги скрил в лъвска кост.

Ректорът проф. Янчева сподели с гостите комплимента, който зам.-областният управител Петър Петров направил на Аграрния университет, разказвайки на посланик Калврт за него. „Този университет е марка“ – описал с една дума и миналото, и настоящето и бъдещото на учебното заведение Петров.

IMG_3721

Водосвет за празника извърши отец Мирослав, който служи в храма на с. Белащица и в църквата „Свети Илия“ в Пловдив. След него университетското лозе бе зарязано, а корените попиха от виното.

Фолклорен състав на университета напълни очите на гостите.

IMG_3731

Leave a Comment