ФАО: Пазарният индекс на зърно се увеличи с 2,5%, на млечни намаля с 2,4%

Връх на световните зърнени запаси от 2001 г. насам отчита Оргнизацията по прехрана и земеделие

ФАОТекущият маркетингов сезон (2017/18) ще приключи с рекордно високо равнище на световните запаси от пшеница и царевица според последните оценки на ФАО, съобщиха от организацията по прехрана и земеделие към ООН. Това се дължи на корекцията на предварителните прогнози заради по-високата очаквана реколта.

„Глобалните пазари за всички основни зърнени култури остават добре балансирани и подкрепени от рекордни нива на запасите“, се казва в новия доклад на ФАО „Зърнопроизводство и търсене на зърнени култури“. Очаква се съотношението на запасите към потреблението да достигне най-високото ниво през последните 16 години.

Актуализираната прогноза на ФАО за световното производство на зърнени култури през 2017 г. е 2 640 милиона тона, което е с 1,3 процента повече в сравнение с 2016 г. и е нов световен рекорд.

Прогнозата е увеличена с 13,5 милиона тона от декември, а производството на едри зърна се е увеличило главно поради по-високото производство на царевица в Китай, Мексико и Европейския съюз.

ФАО също повиши прогнозата си за производството на пшеница през 2017 г., което се дължи на очакваните добри реколти в Канада и Руската федерация, както и на производството на ориз в Китай.

Прогнозираното потребление на зърнени култури през сезона 2017/18 е увеличено с 1,4% спрямо 2016/17. Корекцията е направена заради осезаемия скок в търсенето на фуражно зърно. Търсенето на храна за животните се очаква да бъде рекордно високо заради значителния ръст, очакван от Бразилия, Китай, ЕС и Мексико.

Тъй като предлагането на зърно ще расте по-бързо от търсенето му, запасите също ще растат. Това ще осигури комфортно съотношение на световните запаси на потребление в размер на 27.7% – най-високата стойност 2001/02 г. насам.

В същото време се очаква обемът на международната търговия да бъде намален незначително за всички основни култури, с изключение на царевицата.

Индекси на ФАО

ФАО Храни индексът на цените през януари е 169.5 пункта, почти без промяна в сравнение с предходния месец, като покачването на цените на зърното и палмовото масло се компенсира от намаляване на котировки за захар, масло и сирене.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е нараснал почти 2,5% спрямо декември. Индексът, който включва котировките за пшеница, ориз и царевично брашно, включително царевица, се е увеличил с 6,3% в сравнение с януари 2017 г.

Индексът на цените за растителни масла ФАО е останал почти непроменен през януари, като котировките на палмово масло леко се е покачила, докато цените на слънчоглед и рапица масло с малко са отслабнали.

Индексът на цените на млечните продукти FAO е намаля с 2.4% от декември 2017 г. Спадът в международните цени на масло и сирене, дължащ се на изобилни запаси в северното полукълбо и в Австралия, е надделял над увеличаването на цените на млякото на прах.

Индексът на цените на захарта на ФАО е намалял с 1,6%. Сега той е с над 30% под нивото от предходната година, което беше улеснено от ръста на производството и по-широките оферти за износ.

ФАО Месо Price Index остава почти без промяна в сравнение с предходния месец като слабото търсене за внос на птиче и свинско месо се компенсира от увеличеното търсене на овнешко и говеждо месо в резултат на намалено предлагане от Океания.

Leave a Comment