Какви агро инвестиции се планират през януари в област Пловдив

рози в чувалАктивен януари 2018 г. – това се вижда от внесените в екоинспекцията на област Пловдив инвестиционни предложения в сферата на земеделието. Планирани са изграждане на тютюнев склад в Първомай, на дестилерия за етерични масла в село Церетелево, на база за преработка на плодове и зеленчуци в Раковски, на цех за преработка на плодови пюрета в село Кочево, на ферми за бройлери, патици, овце и свине.

Тютюневият склад, заедно с изграждане на сондажен кладенец, е инвестиция на „Първомай-БТ“АД. Там ще се съхраняват изсушени низи тютюн, групирани по пет в сандали. Сандалите са бали със средно тегло 22 кг. Основен акционер в „Първомай-БТ“ е старозагорската фирма „Заара – Янчо Иванов“, която от общо 1 589 977 акции притежава 1 586 969. В дружеството участват като юридически лица Столична община с 3 004 акции и община Варна с 2. Физическите лица акционери са близо 300.

Дестилерията за етерични масла в село Церетелево, община Съединение е планирана от „Емил Чаушев“ЕТ. Намерението на инвеститора е да преработва предимно розов цвят и лавандула, но също така малко лайка, салвия, резене и други. Във водно-парна инсталация ще се обработват 75 т розов цвят и 200 т лавандула.

„Агро инвест 17″ЕООД на Надка Стойкова ще преустрои жилищна сграда в Раковски в база за преработка на плодове и зеленчуци. Субовината няма да се консервира, а ще се обработва и пакетира. За целта ще бъде изграден и сондаж.

„Сирио БГ“ООД на известната у нас италианска фамилия Санторелли има намерение да създаде в село Кочево, община Садово цех за плодови пюрета, концентрати и подсладени плодови продукти с капацитет 4 800 – 6 400 тона годишно. В предприятието ще се преработват сини сливи, ябълки, праскови, кайсии и други плодове. Готовата продукция ще пълни пластмасови бидони. За целта ще бъде преустроен склад за амбалаж, разположен върху 1,266 дка.

Софийската фирма „Радикс турс“ЕООД на Радослав Кипров ще построи птицеферма за отглеждане на 2 хил. броя бройлери в село Черничево, община Хисаря. Птиците ще се отглеждат свободно.

Малко стопанство с 20 броя свине ще създаде в село Костиево, община Марица Иван Вълчинов. Животните ще се отглеждат в закрити и открити боксове.

В село Калековец, общ. „Марица“ „Ивко М 87″ЕООД смята да построи ферма за 180 овце. Стопанството е създадено специално за възпроизводство с добиване на агнета.

Малка ферма за 500 патици за втлъстен черен дроб ще има в село Граф Игнатиево. Инвеститор е Тинка Кемерова.

 

Leave a Comment